Rastislav Búgel Technológie

Zabudnite na karty a PIN! Poliaci skúšajú novinku, platiť sa bude POHĽADOM

Predstavte si, že platbu v obchode by ste mohli vykonať iba pohľadom. Nie, nejde o sci-fi. Už onedlho to možno bude realita.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnite na karty a PIN! Poliaci skúšajú novinku, platiť sa bude POHĽADOM
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Poľská spoločnosť PayEye v spolupráci s Mastercard spustila pilotnú prevádzku prevratnej technológie. Ako informuje gazeta.pl, skúšajú platby pomocou biometrie dúhovky a skenov tváre.

Ide o prelomové riešenie, ktoré je prvé svojho druhu v celej Európe!

O bezpečnosť je vraj postarané

Testovacia fáza sa rozbehne 12. júna. Špeciálne terminály umiestnia v piatich predajniach Empik vo Varšave, Krakove, Poznani, Vroclave a v meste Czeladź.

Autori nápadu sa zamerali na bezpečnosť. Prezident spoločnosti Daniel Jarząb uviedol, že terminál nie je možné oklamať maskou, fotografiou a ani umelým okom. O všetko sa postará umelá inteligencia, špeciálne senzory a algoritmy, ktoré reagujú iba na skutočnú tvár a oko.

PayEye už dokonca získala aj všetky potrebné bezpečnostné certifikáty. Zašifrované skeny budú uložené na serveroch v Poľsku.

Tím špecialistov pracuje na technológii od roku 2019. V jednom momente na platobnej novinke pracovalo až 120 odborníkov z viacerých oblastí.

Ako to funguje?

Po identifikácii zákazníka prebehne platba klasicky, ako keby platil kartou. Kto chce novinku vyskúšať, musí si najprv nainštalovať aplikáciu PayEye, ktorá človeka prepojí s jeho kartou Mastercard.

„Pri prvej platbe na termináli bude musieť zákazník potvrdiť telefónne číslo a zadať PIN. Potom špeciálny prístroj naskenuje dúhovku a tvár. Pri ďalších platbách sa stačí zákazníkovi pozrieť na čítačku a po úspešnej kalibrácii dôjde k platbe,“ vysvetľuje server.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM