Magazín

ZABIJÚ superrezistentné baktérie milióny ľudí? OSN varuje pred tichou PANDÉMIOU

Superrezistentné baktérie, ktoré sú odolné voči antibiotikám, podľa odhadov len v roku 2019 usmrtili až 1,27 milióna ľudí. Zažije ľudstvo čoskoro novú pohromu?

Ilustračný obrázok k článku ZABIJÚ superrezistentné baktérie milióny ľudí? OSN varuje pred tichou PANDÉMIOU
Zdroj: pixabay.com

Superrezistentné baktérie (tzv. superbugs), ktoré by do roku 2050 mohli pripraviť o život desiatky miliónov ľudí, sa postupne stávajú „tichou pandémiou“. Vyplýva to z najnovšej správy OSN, ktorá bola zverejnená v utorok. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Superrezistentné baktérie, ktoré sú odolné voči antibiotikám, podľa odhadov len v roku 2019 usmrtili až 1,27 milióna ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že antimikrobiálna rezistencia (AMR) je v najbližšej budúcnosti jedným z najvážnejších zdravotníckych hrozieb na celom svete.

Takto sa šíria

OSN vo svojej najnovšej správe uviedla, že k „rozvoju, prenosu a šíreniu“ AMR sa výrazným spôsobom podieľa najmä znečistenie prostredia a vyzvala na urýchlené kroky, ktoré by takéto znečistenie eliminovali. Kombinácia nekontrolovateľného znečistenia s AMR prítomnou v nemocničnom a poľnohospodárskom prostredí podľa OSN len zvyšuje potenciálne riziká.

Superrezistentné baktérie sa našli aj v plavebných kanáloch a riekach na celom svete. To podľa OSN predstavuje závažný problém, keďže rieky sú dôležitým zdrojom pitnej vody.

Ako proti nim bojovať?

Agentúra AFP pripomína, že antimikrobiálna rezistencia je prirodzeným fenoménom, no nadužívanie a nesprávne užívanie antibiotík u ľudí, živočíchov a rastlín situáciu len zhoršilo. To znamená, že antibiotiká by už nemuseli správne fungovať a bojovať proti infekciám, na ktoré boli určené.

Dezinfekčné prostriedky, antiseptiká a antibiotiká, ktoré môžu posilniť obranyschopnosť mikróbov, sa pritom nachádzajú všade, od zubných pást až po kravské mlieko a odpadovú vodu.

Podľa OSN situáciu zhoršilo hlavne znečistenie pochádzajúce z významných sektorov ekonomiky, najmä z farmaceutického a chemického priemyslu, ale aj herbicídy a ťažké kovy.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM