ts Cestovanie

Za zločin dostanete v Peru výprask korbáčom z býčieho penisu, no koku kúpite takmer všade

Machu Picchu je azda najnavštevovanejšou turistickou atrakciou v Peru. Za pozornosť ale stoja aj mnohé iné miesta v krajine.

Zdroj: YouTube.com

Peru považujeme za jednu z piatich kolísok civilizácií. Cestovateľka Betty tentoraz prezradila zaujímavé fakty o krajine, kde je legálne pestovať koku.

Ríša Inkov

Peruánske územie bolo odpradávna domovom niekoľkých starovekých kultúr. Azda najnavštevovanejšou turistickou atrakciou v Peru je Machu Picchu. Tento symbol Ríše Inkov je vyhlásený za kultúrne dedičstvo UNESCO a je považovaný za novodobý div sveta.

Keď už sme pri Inkoch, vedeli ste, že skutočný názov Ríše Inkov je Tawuantinsuyu? „Ríšou Inkov sme si túto zlatú ríšu nazvali iba my, Európania. Slovo "inka“ bolo dovtedy panovníckym titulom označujúcim napríklad kráľa alebo cisára," prekvapuje Betty.

Z Peru sa vám bude točiť hlava! Priemerná nadmorská výška je tu totiž okolo 1 500 m.n.m. „Už po tom, ako vystúpite z lietadla, sa vám môžu začať podlamovať nohy. Väčšina ľudí však začína cítiť výškovú nevoľnosť až tak vo výške okolo 2 500 m.n.m.,“ vysvetľuje Betty.

Článok pokračuje pod fotkou.

Nepáči sa vám sused?

Že si suseda nevyberáme? Málokto má také šťastie, no Peruánci majú takú vymoženosť, že ak sa im sused nepáči, jednoducho od neho odplávajú.

„Toto si môžu dovoliť obyvatelia dedinky Uros na jazere Titicaca. Tento ostrov je totiž postavený z plávajúcej trstiny, na ktorej sú domčeky. Ak si nerozumiete so svojím susedom, jednoducho trstinu prerežete a plávate si po svojom,“ prekvapuje Betty.

Korbáče z penisu a koka na predaj

Vedeli ste, že v Peru vyrábajú korbáče zo sušeného býčieho penisu? „Používajú ich miestne hliadky na strestanie každého, kto sa dopustí drobných trestných činov,“ hovorí Betty.

Keď vás v Peru prepadne hlad a zažiada sa vám typického domáceho jedla, no neradi experimentujete, radšej si dopredu premyslite, čo si objednáte. Národným jedlom v Peru je totiž pečené morské prasa. Dobrú chuť!

Peru je tiež krajinou, kde kúpite koku takmer všade. Pestovať ju je legálne a používa sa na rituálne alebo medicínske účely. Samozrejme, vyrábať z nej kokaín už legálne nie je.

Národným oblečením v Peru je poncho. Peruánci dostávajú jedno poncho keď dospievajú, a to im má vydržať celý život. Upliesť jedno trvá 500 až 600 hodín.

Ďalšie zaujímavosti o krajine a zvykoch jej obyvateľov sa dozviete vo VIDEU, ktoré v spolupráci s Dnes24 pripravila cestovateľka Betty.

Zaujímavosti o cestovaní po exotických krajinách pre vás bude Betty pripravovať každý týždeň. Najbližšie sa môžete tešiť na Chorvátsko.

Peru
4
Galéria

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM