Aktualizované han Zo Slovenska

Požiar v Štiavnici zanechal SPÚŠŤ: Zničené sú budovy, škody budú v DESIATKACH miliónov! FOTO

Ministerstvo kultúry (MK) SR rokuje o možnej expertnej a materiálnej pomoci zo strany UNESCO v súvislosti so sobotňajším (18. 3.) požiarom v Banskej Štiavnici.

Ilustračný obrázok k článku Požiar v Štiavnici zanechal SPÚŠŤ: Zničené sú budovy, škody budú v DESIATKACH miliónov! FOTO
22
Galéria

V tejto veci komunikuje so stálou delegátkou SR pri UNESCO Annou Plassat Muríňovou. Rezort o tom informoval na sociálnej sieti.

„Okamžitú expertnú a materiálnu pomoc nám nezištne ponúka aj český partner, kde komunikujeme s generálnym riaditeľom Národního muzea,“ priblížil.

Príde aj ministerka

Aktuálny stav pamiatok podľa neho monitoruje generálny riaditeľ Pamiatkového úradu SR Pavol Ižvolt. Rezort avizuje, že Banskú Štiavnicu v najbližších dňoch navštívi aj dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Vyhlásil, že podporuje špeciálne zasadnutie vlády, ktoré sa má zaoberať najmä otázkou financovania obnovy historického centra.

Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu dopoludnia v jednej z historických budov. Postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov. Na mieste zasahovali desiatky profesionálnych hasičov, dobrovoľní hasiči i vojaci.

Na miesto boli povolaní aj zamestnanci Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany v Slovenskej Ľupči, ktorí vykonávali meranie ovzdušia s negatívnym výsledkom. Požiar sa hasičom podarilo v nedeľu zlikvidovať, situáciu naďalej monitorujú.

Výber z ďalších ČLÁNKOV:

Vysoké škody

Viacerí europoslanci žiadajú o pomoc pri financovaní následkov požiaru. V tejto veci chcú v pondelok (20. 3.) odoslať list eurokomisárke pre kohéziu a reformy Elise Ferreirovej. TASR o tom informoval slovenský europoslanec Robert Hajšel (Smer-SD), ktorý list inicioval.

„S následkami tak ničivého požiaru, aký včera zažila Banská Štiavnica, nemôže bojovať žiadne mesto samé. Pomôcť mu musí nielen slovenská vláda, ale aj Európska únia,“ skonštatoval.

V liste europoslanci žiadajú, aby Európska komisia (EK) v súčinnosti s kompetentnými orgánmi SR preskúmala možnosti využitia existujúcich finančných nástrojov EÚ, akými sú napríklad štrukturálne fondy. Hajšel avizuje, že o formách možnej pomoci bude rokovať v nasledujúcich dňoch so zástupcami EK a Európskeho parlamentu aj osobne.

Doteraz ešte nebola vyčíslená škoda v eurách, ale odhaduje sa, že presiahne niekoľko miliónov, ak nie desiatky miliónov!

Pomôže aj Pavel

Český prezident Petr Pavel ponúkol pomoc pri obnove zničených a poškodených pamiatok. Informovala o tom hlava štátu SR Zuzana Čaputová, ktorá s Pavlom v nedeľu telefonovala.

„Ponúkol najmä odborné reštaurátorské kapacity. Veľmi si vážim tento prejav solidarity,“ skonštatovala na sociálnej sieti.

Poďakovala tiež všetkým, ktorí v sobotu pomáhali pri hasení požiaru. Ocenila prácu profesionálnych a dobrovoľných hasičov, členov ozbrojených síl a záchranárov. Vyzdvihla aj spolupatričnosť Štiavničanov, turistov a dobrovoľníkov zo širokého okolia.

Hlava štátu verí, že Banskú Štiavnicu sa podarí obnoviť do jej pôvodnej podoby pred požiarom čo najskôr.

Viac k tejto TÉME si prečítate TU:

Ministerka kultúry Natália Milanová počas včerajšej návštevy Banskej Štiavnice neskrývala smútok. Celú situáciu...

Posted by Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky on Sunday, March 19, 2023
Desivé zábery na Banskú Štiavnicu
22
Galéria
FOTO: V Banskej Štiavnici horelo niekoľko objektov v centre
30
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM