Vzbura krčmárov je tu! Niektoré PODNIKY sa OTVORIA aj u nás napriek zákazu
Majitelia desiatok reštaurácií, barov a kaviarní sa vraj rozhodli ignorovať oficiálne nariadenia a privítať zákazníkov v interiéri. Najprv len v Košiciach, neskôr aj inde.
Stačilo! Po vzbure českých či holandských podnikateľov prišli na rad aj slovenskí. S novinkou prišiel portál tvnoviny.sk.
Informuje o odhodlaní mnohých košických podnikateľov v gastre otvoriť od utorka 8. decembra svoje prevádzky a vystaviť sa riziku mastnej pokuty. Detaily a mená podnikov však neuvádza. Na druhej strane, väčšina podnikov v Košiciach touto cestou ísť nechce.
Idú do toho!
Niektorí košickí krčmári sú prví na Slovensku, ktorým pretiekol pohár trpezlivosti. Už nie sú ochotní len tak sedieť doma a čakať na pomoc od štátu, ktorá je podľa nich nedostatočná.
„V Košiciach sa majitelia vzbúrili a od utorka plánujú otvoriť najmenej 40 gastro prevádzok,“ píše portál tvnoviny.sk. Rovnakú informáciu zistila aj redakcia Dnes24 v Košiciach.
Jedným z iniciátorov tejto krčmárskej vzbury je Slavomír Szabados, majiteľ Jazz klubu v Košiciach. Pre náš portál uviedol, že priebežne sa k tejto myšlienke pridávajú ďalšie podniky, napríklad v nákupných centrách. Presný počet však nevedel povedať.
Postupne sa majú k tejto akcii pripojiť aj gastropodnikatelia v iných mestách na Slovensku.
Majitelia podnikov sa opierajú o právnu analýzu, podľa ktorej bol núdzový stav na Slovensku predĺžený nezákonne. Sú odhlodlaní otvoriť a dodržiavať všetky odporúčané hygienické štandardy, ako aj rozostupy stolov.
Aj my chceme fungovať!
Reštauračné prevádzky napojené na iniciatívu Bojujeme za naše gastro preto plánujú v utorok otvoriť pre hostí aj svoje interiéry. Informoval o tom v pondelok šéf iniciatívy Miroslav Heredoš.
„Chceme fungovať aj my v normálnom režime, v takom istom ako fungujú veľkoobchody, obchody, supermarkety. Chceme byť otvorení v rovnakom móde ako sú otvorené kiná, divadlá alebo kostoly,“ priblížil pre TASR Heredoš.
Vedie ich k tomu viacero dôvodov. Odvolávajú sa napríklad na aktuálnu situáciu v Českej republike, kde sa už otvorili aj interiéry reštaurácií. Sťažujú sa tiež na neexistenciu adekvátnej komunikácie s vládou či na nedostatočné informácie od Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).
„Vzhľadom na to, že sme sa dozvedeli, že v reštaurácii sa nakazilo iba 20 hostí, si uvedomujeme, že my ako segment nie sme šíriteľmi nákazy Covid-19,“ argumentoval Heredoš.
Zúfalstvo núti našich krčmárov VYNÁJSŤ SA: Kto "nevybabre" so systémom, neprežije!
AKTUALIZOVANÉ: Dostane Incheba pokutu? Výstavisko reaguje na podujatie Dni Vianoc
Zúfalstvo v gastre
Nie všetci košickí krčmári však majú rovnaké rebelantské myšlienky. Ako zistila naša redakcia, väčšina podnikov, najmä väčších a významnejších, naďalej zostáva zatvorená. Síce nesúhlasia s protipandemickou politikou štátu, ale nechcú ísť touto extrémnou cestou porušovania predpisov.
Podobne sa vyjadril aj Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro! V stanovisku zaslanom Dnes24 uvádza, že bezpečnosť zamestnancov a zákazníkov je pre nich najvyššou prioritou.
„Vysvetľovať si hygienické predpisy po svojom a amatérsky si vykladať Ústavu a nariadenia nepovažujeme za rozumné," reaguje J. Laš.
Zdôrazňuje však, že to nič nemení na ich nespokojnosti s tým, ako im štát v ťažkých časoch (ne)pomáha.
„Stále žiadame, aby nám štát povedal, ako smieme podnikať, alebo zachránil kožu tým, ktorí sú bez príjmu a každý mesiac musia platiť stovky a tisíce eur pre neschopnosť štátu pomôcť im aspoň na úrovni ostatných krajín."
Už nevládzu
Reštaurácie a kaviarne sú zavreté už od októbra a ich majitelia dlhodobo upozorňujú, že viac nevládzu.
„Najmä malé podniky sú už po ôsmich mesiacoch krízy vyčerpané a nevidia iné riešenie, len sa vzoprieť opatreniam,“ potvrdil pred pár dňami pre Dnes24 generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák. Porušovanie pravidiel však neschvaľuje.
Na avizovanú krčmársku vzburu niektorých podnikov už reagoval aj premiér Igor Matovič: „Nebudem sa nikomu vyhrážať. Vyzývam každého človeka k zodpovednosti." Tvrdí, že otvoriť prevádzky je to najhoršie, čo v tejto chvíli môžu urobiť.
Napriek napätej situácii podnikatelia a dodávatelia v gastre združení v platforme #StáleMámeChuť nesúhlasia s porušovaní platných pandemických opatrení počas núdzového stavu.
„Riešenie vidíme v bezprostrednom dialógu s predsedom vlády a ministerstvami dopravy a výstavby, hospodárstva, zdravotníctva a financií, aby sme spoločne našli účinné riešenia pomoci pre gastro,“ konštatuje v stanovisku 13 združení a iniciatív podnikateľov a dodávateľov v tomto sektore, zastrešených v platforme #StáleMámeChuť.
Aj fitká
K iniciatíve sa pridala aj Únia fitness centier Slovenska. „Obrovské množstvo členov únie zajtra otvára svoje prevádzky, pripájame sa k iniciatíve,“ avizoval jej šéf Pavel Kiseľ.
Ilustračné foto, TASR