han Zo Slovenska

VÝZNAMNÝ míľnik ku pocitu bezpečia: Heger otvoril PLYNOVOD medzi Slovenskom a Poľskom! FOTO

Premiér Eduard Heger (OĽANO) spoločne s predsedom vlády Poľska Mateuszom Morawieckim oficiálne otvorili prepojovací plynovod Poľsko - Slovensko, ktorý zabezpečí diverzifikáciu v dodávkach plynu.

Ilustračný obrázok k článku VÝZNAMNÝ míľnik ku pocitu bezpečia: Heger otvoril PLYNOVOD medzi Slovenskom a Poľskom! FOTO
5
Galéria

Obaja premiéri zdôraznili bezpečnostný rozmer nového plynovodu. Ten umožní výrazne znížiť závislosť krajín strednej Európy od dodávok ruského plynu.

„Práve väzba od severu na juh, ktorú sme práve týmto dovŕšili, nám poskytuje nový pocit bezpečia. Poskytuje nám pocit slobody, že môžeme nadobudnúť alternatívu, ktorá nebude závislá od ruského plynu,“ uviedol Heger.

Plynovod mieru

Poľský premiér označil prepojenie za „plynovod mieru“ a zároveň kritizoval energetickú politiku Nemecka, najmä výstavbu baltského plynovodu Nord Stream 1 a 2, ktorá zvýšila závislosť Európy od Ruska. Poľsko už dlhodobo upozorňovalo na riziká spojené s touto závislosťou.

V posledných piatich rokoch sa mu vybudovaním prepojení s Nórskom či LNG terminálu podarilo od ruského plynu bez ekonomických strát odpojiť.

Niečo o ňom

Prepojovací plynovod má dĺžku približne 164 kilometrov (km). Na poľskej strane je to 61,3 km, dĺžka slovenskej časti je 103 km od štátnej hranice po kompresorovú stanicu Veľké Kapušany. Plynovod je už dimenzovaný aj na prepravu zemného plynu s prímesou vodíka, keďže slovenský prepravca, akciová spoločnosť eustream, sa pridal k paneurópskej iniciatíve European Hydrogen Backbone.

Výstavba projektu sa začala na jeseň 2018 a je spolufinancovaná z európskych prostriedkov. Kapacita plynovodu je približne päť miliárd kubických metrov plynu ročne.

Ocenil to aj Sulík

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) na tlačovej konferencii po oficiálnom spustení plynovodu ocenil, že pred šiestimi rokmi kompetentní o jeho výstavbe rozhodli.

„Len kapacita tohto prepojenia zodpovedá celoročnej spotrebe Slovenska a opačným smerom do Poľska je možné exportovať ešte o niečo viac a toto výrazne prispeje k tomu, aby závislosť od ruského plynu výrazne klesla, respektíve klesla úplne na nulu,“ povedal Sulík. Pripomenul, že Slovensko už má plynovodné prepojenie na všetky susediace krajiny.

Ďalšie aktuálne témy

Premiér Heger spustil nový plynovod
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM