Rôzne

Vraciate sa na Slovensko? Na hraniciach sa nevyhnete cieleným KONTROLÁM

Počas nasledujúcich víkendov bude polícia na hraniciach s Rakúskom, Maďarskom, Poľskom a Českom vykonávať osobité cielené kontroly.

Ilustračný obrázok k článku Vraciate sa na Slovensko? Na hraniciach sa nevyhnete cieleným KONTROLÁM
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Zamerané budú na dodržiavanie karanténnych povinností cestujúcich vstupujúcich na územie SR. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová. Naďalej na hraniciach pokračujú aj náhodné kontroly.

Cielené kontroly majú byť v sobotu 4. decembra, 11. decembra a 18. decembra.

„Tieto kontroly budú zamerané na striktné dodržiavanie povinností osôb uložených vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky,“ priblížila hovorkyňa.

Vstup na Slovensko

Polícia pripomína, že každá osoba nad 12 rokov a dvoch mesiacov, okrem výnimiek, je povinná registrovať sa na webe http://korona.gov.sk/ehranica a to najneskôr bezprostredne pri vstupe do krajiny.

Kompletne zaočkované osoby sú povinné preukázať tento status platným potvrdením. Nezaočkované osoby musia absolvovať po vstupe do krajiny karanténu. Tú možno ukončiť pri jej bezpríznakovom priebehu dovŕšením desiateho dňa izolácie alebo obdržaním negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Test je možné vykonať najskôr v piaty deň izolácie.

Viac správ

Bez výnimky

„Osoby spadajúce pod niektorú výnimku z nariadenej izolácie sú povinné pri kontrole preukázať splnenie všetkých podmienok pre danú výnimku,“ doplnila Bárdyová.

Polícia tiež upozornila, že bez výnimky musia karanténu absolvovať všetky osoby, ktoré v posledných 14 dňoch navštívili Juhoafrickú republiku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Eswatini, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong alebo Seychely.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM