Aktualizované Jakub Forgács Zo Slovenska

Na Slovensku udrel ORKÁN: Vyvracia stromy, na Chopku namerali viac ako 140 km/h!

Predpokladaná rýchlosť vetra je podľa SHMÚ v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku udrel ORKÁN: Vyvracia stromy, na Chopku namerali viac ako 140 km/h!
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

V horských oblastiach okresov Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno sa môže ojedinele vyskytnúť mohutná víchrica až orkán. Platí tam tretí stupeň výstrahy. Silný vietor môže počas najbližších hodín potrápiť celé Slovensko. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozorňuje na svojom webe.

Silný vietor

Tretí stupeň výstrahy sa v prípade trojice okresov týka oblastí nad 1 500 metrov nad morom. Predbežne platia do utorka (28. 3.) do 4.00 hod. Vietor môže podľa SHMÚ dosiahnuť v nárazoch rýchlosť do 180 kilometrov za hodinu, priemerná rýchlosť môže byť do 120 kilometrov za hodinu.

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ upozornili meteorológovia. Okrem iného sa to týka pešej turistiky či horolezectva. Nižšie stupne výstrahy pred vetrom platia prevažne do utorkového rána na území celého Slovenska.

Vietor láme stromy

„Víchrica Khusru spôsobila na viacerých miestach problémy. Najmä na severe robí problém husté sneženie, v ostatných častiach Slovenska zas vietor vyvracia stromy a láme konáre,“ uviedol portál iMeteo.sk.

Na Chopku podľa portálu po 19.00 hod. namerali vietor o sile orkánu. „O orkáne hovoríme vtedy, keď rýchlosť vetra dosiahne 118 km/h, teda 32,7 metrov za sekundu. Na Chopku fúkal vietor rýchlosťou 39 m/s, v nárazoch 34 m/s,“ píše iMeteo.sk.

Problémy so snehom

Vo väčšine Žilinského kraja a tiež v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Kežmarok, Poprad a Stará Ľubovňa sa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. SHMÚ vydal v tejto súvislosti najnižší stupeň výstrahy, ktorá je predbežne platná prevažne do utorkového večera. V niektorých okresoch severného Slovenska by mal od utorkového rána začať platiť aj prvý stupeň výstrahy pred snežením.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM