Viete, čo jete? Stačí si všímať TOTO a jednoducho rozoznáte KVALITU zmrzliny
K letu neodmysliteľne patrí aj zmrzlina. Viete však, či kupujete kvalitnú? Tieto jednoduché kroky vám to pomôžu zistiť.
![Ilustračný obrázok k článku Viete, čo jete? Stačí si všímať TOTO a jednoducho rozoznáte KVALITU zmrzliny](https://staticcdn.sk/images/photoarchive/sized/700/2024/06/25/zmrzlina.jpeg)
Kvalitná nebalená zmrzlina by mala mať vôňu, chuť aj farbu zodpovedajúcu použitým surovinám. Mala by mať hladkú konzistenciu, bez kryštálikov a hrudiek spracovaných surovín a prísad.
Upozornili na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že zmysly pomôžu rozoznať kvalitu zmrzliny, no na potvrdenie zdravotnej bezpečnosti treba odborníka.
Hrozia problémy
„Nebalená zmrzlina sa môže predávať 24 hodín po zmrazení. Ak je zmrzlina opakovane zmrazovaná, môžu sa v nej vytvoriť kúsky ľadu, ktoré nielen zmyslovo znehodnotia zmrzlinu, ale môže byť dokonca zdrojom mikrobiologickej kontaminácie. Po konzumácii takejto zmrzliny sa môžu objaviť aj tráviace ťažkosti, ako napríklad nevoľnosť, zvracanie a hnačka. Citlivejšie na ochorenie sú deti a starší ľudia,“ poznamenali.
Odborníci na ľudí apelujú, aby si pri kúpe nebalenej zmrzliny dávali pozor, či sú informácie o prítomnosti alergénov viditeľne uvedené.
Toto si všímajte
„V prípade použitia farbív E 122, E 129 a E 102 musí byť uvedená informácia ‚môže mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí‘,“ ozrejmili. Treba si podľa nich tiež všímať čistotu pracovných plôch aj náradia.
„Taktiež či sú oblátky chránené pred znečistením z vonkajšieho prostredia a pracovníci používajú jednorazové rukavice. (…) Porciovacie náradie nesmie byť skladované v nádobe so stojacou vodou (množia sa tam mikroorganizmy),“ priblížili.
Odoberajú vzorky
Zdravotnú bezpečnosť zmrzliny preverujú odborníci. „Odborní pracovníci z úradov verejného zdravotníctva každé leto náhodne odoberajú vzorky zmrzlín a laboratórnou analýzou zisťujú ich zloženie. Preverujú napríklad, či zmrzlina bola alebo nebola kontaminovaná mikroorganizmami, ako sú napríklad koliformné baktérie alebo salmonela, či sa v nej nachádzajú nepovolené farbivá, alebo či v nej bolo prekročené najvyššie prípustné množstvo farbiva,“ dodala hlavná hygienička Tatiana Červeňová.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné