Viete, čo je to "hovädzia ryža"? Vedci ju označujú za potravinu BUDÚCNOSTI!
Nový objav výskumníkov by sa mohol stať cenovo dostupným zdrojom bielkovín. Dokonca tvrdia, že by mohol nahradiť hovädzie mäso.
Výskumníci z Južnej Kórey vypestovali v zrnkách ryže hovädzie bunky a nová potravina by mohla pomôcť pri produkcii udržateľného a cenovo dostupného zdroja bielkovín šetrného k životnému prostrediu, ktorý by mohol nahradiť hovädzie mäso. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Ružová ryža
Vedci na časticiach obilnín kultivovali bunky hovädzej svaloviny a tuku. Ošetrili ich enzýmami, aby vytvorili ideálne prostredie na rast a následne ich spojili s pestovanými hovädzími bunkami.
Výsledný produkt pripomína ružové zrnko ryže.
Vedúci výskumného tímu, profesor Čin-ki Hong z Jonsejskej univerzity v Soule, označil „hovädziu ryžu“ za prvý produkt svojho druhu. Tím vedcov zverejnil výsledky výskumu v odbornom časopise Matter.
V minulosti sa o umelé vypestovanie mäsových produktov pokúšalo množstvo spoločností, napríklad zo sójovej omáčky. Tím profesora Honga však uvádza, že v porovnaní so sójou alebo orechmi má ryža výhodu – alergiu spôsobuje výrazne menšiemu počtu ľudí.
Viac bielkovín
„Umelo vypestovaná hovädzia ryža by sa v prípade úspešnej transformácie do potravinárskych produktov mohla stať udržateľným zdrojom bielkovín najmä tam, kde je tradičný chov dobytka nepraktický,“ vyhlásil profesor Hong.
Hovädzia ryža obsahuje o približne osem percent viac bielkovín a o sedem percent viac tuku ako obyčajná ryža. Podľa Honga tvorí 18 percent bielkoviny živočíšna zložka, čo z nej robí bohatý zdroj aminokyselín.
Cena jedného kilogramu hovädzej ryže sa pohybuje na úrovni dvoch dolárov a jej výroba zanecháva výrazne nižšiu uhlíkovú stopu než kilogram hovädziny z tradičného chovu. Podľa profesora bude najväčšou výzvou technická stránka výroby a tiež chuť a textúra produktu.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné