Zo zahraničia

TRASIE sa pod Putinom stolička? Viacerí poslanci podpísali vyhlásenie, aby ODSTÚPIL!

Komunálni poslanci z 18 mestských častí Moskvy a Petrohradu podpísali verejné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú ruského prezidenta Vladimira Putina, aby odstúpil zo svojej funkcie.

Ilustračný obrázok k článku TRASIE sa pod Putinom stolička? Viacerí poslanci podpísali vyhlásenie, aby ODSTÚPIL!
Zdroj: TASR/AP

TASR informuje na základe pondelkovej správy denníka The Guardian. Zástupcovia viacerých častí Moskvy a Petrohradu tvrdia, že konanie šéfa Kremľa „poškodzuje budúcnosť Ruska a jeho občanov“.

Krátko a stručne

„Žiadame rezignáciu Vladimira Putina z postu prezidenta Ruskej federácie!,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré na sociálnej sieti Twitter zverejnila Xenia Torstrjomová, členka zastupiteľstva jednej z petrohradských mestských častí.

Ako povedala pre portál The Insider, v Rusku je ťažké verejne sa vyjadrovať pre obavy z represií. Z tohto dôvodu zvolili krátke vyhlásenie.

„Poslanci nemajú zakázané mať názor. A takisto nie je zakázané vysloviť sa za odstúpenie prezidenta. Nie je monarchom, ale najatým pracovníkom, dostáva plat z našich daní,“ uviedla.

Nespokojní s Putinom

„Našou úlohou je zastupovať záujmy ľudí a vidíme, že ľudia spokojní nie sú. A naši ľudia sú podľa ústavy zdrojom moci,“ zdôraznila. Poznamenala, že ona osobne nerozumie motívom konania Vladimira Putina a takisto nechápe, ako môže byť niekto pri moci tak dlho.

Šesťdesiatdeväťroč­ný Putin, bývalý agent KGB, je pri moci už vyše 20 rokov – najdlhšie zo všetkých ruských či sovietskych lídrov od čias Josifa Stalina.

Prvý raz sa stal prezidentom v roku 2000 a v tejto funkcii pôsobil do roku 2008, keď mu ústavné obmedzenia zabránili kandidovať aj na tretie funkčné obdobie.

Následne sa stal premiérom a do prezidentského kresla sa vrátil v roku 2012, pričom prezidentské funkčné obdobie nechal medzičasom predĺžiť na šesť rokov. Jeho súčasný mandát mu má vypršať v roku 2024.

Vlani v apríli však Putin podpísal zákon, ktorý mu umožňuje opäť kandidovať na prezidenta a dáva mu možnosť uchádzať sa o dve ďalšie šesťročné funkčné obdobia. V prípade opätovného volebného víťazstva by tak mohol zostať šéfom Kremľa až do roku 2036.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM