VEĽKÝ PREHĽAD: Takto budú od pondelka fungovať kúpaliská, reštaurácie a hotely
Podmienky fungovania kúpalísk, lanoviek, ubytovania v hoteloch a penziónoch a prevádzkovania reštaurácií a kaviarní sa od pondelka (24. 5.) upravia. Pripomenulo to Ministerstvo zdravotníctva SR.

Reštaurácie a kaviarne
V bordových okresoch (III. stupeň varovania) nebude možné jesť a piť vo vnútri prevádzok. Povolené sú však letné terasy, kde sa bude môcť jesť len posediačky a mimo konzumácie jedla bude nutné mať nasadené rúško alebo respirátor. V červených (II. stupeň varovania) aj v ružových okresoch (I. stupeň varovania) budú podmienky rovnaké ako v tých bordových.
V oranžových okresoch (II. stupeň ostražitosti) už bude povolené interiérové sedenie a konzumácia jedla a nápojov. Pri jednom stole budú môcť sedieť maximálne štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti. Mimo konzumácie jedla bude nutné mať nasadené rúško alebo respirátor. V žltých okresoch (I. stupeň ostražitosti) bude môcť pri jednom stole sedieť najviac šesť osôb.
V zelených okresoch počet zákazníkov v prevádzke a pri jednom stole nebude obmedzený. Povinnosť mať na tvári rúško alebo respirátor mimo času konzumácie jedla a nápojov však bude platiť.
Rúška a respirátory
V prvom a v druhom stupni ostražitosti (žlté a oranžové okresy) bude v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško. Ľudia okrem rúška môžu použiť aj šál alebo šatku. V ostatných okresoch je v interiéri povinný respirátor.
Kúpaliská
V bordových okresoch (III. stupeň varovania) bude môcť umelé kúpalisko navštíviť naraz maximálne šesť zákazníkov. V prípade červených okresov (II. stupeň varovania) budú povolení desiati zákazníci. V ružových okresoch (I. stupeň varovania) bude môcť byť na umelom kúpalisku rovnako maximálne desať zákazníkov naraz.
V oranžových okresoch (II. stupeň varovania) bude môcť byť prevádzka umelého kúpaliska naplnená maximálne na 30 percent kapacity, v žltých okresoch (I. stupeň varovania) na 50 percent kapacity.
Wellnes
(sauny, vírivky, kúpele, zábaly, akvaparky)
Bordové okresy (III. stupeň varovania):
- zatvorené (okrem kúpelov na základe návrhu lekára, ktorá je indikovaná zo zdravotných dôvodov).
Červené okresy (II. stupeň varovania):
- zatvorené (okrem kúpelov na základe návrhu lekára, ktorá je indikovaná zo zdravotných dôvodov).
Ružové okresy (I. stupeň varovania):
- jedna osoba na 15 m , najviac však 10 zákazníkov.
Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
- maximálne 30% kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
- maximálne 50% kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.
Podmienka pre interiérové služby akvaparkov:
- očkovanie (14 dní po 2. dávke mRNA, 4 týždne po 1. dávke vektorovej v., 14 dní po 1. dávke ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19) alebo testovanie (najviac 72 hodinový PCR/LAMP test alebo najviac 24 hodinový AG test)
Hotely
Kapacita obsadenosti izieb bude bez obmedzenia v oranžových (II. stupeň ostražitosti), žltých (I. stupeň ostražitosti) a v zelených okresoch.
V ružových okresoch (I. stupeň varovania) budú môcť byť na izbe maximálne dve dve dospelé osoby alebo osoby, ktoré sú členmi jednej domácnosti. Rovnaké kapacitné obmedzenie bude platiť pre hotely a penzióny v červených (II. stupeň varovania) a v bordových (III. stupeň varovania) okresoch.
Ilustračné foto
Lanovky
Prevádzka kabínkových lanoviek v bordových okresoch bude zakázaná. V červených okresoch bude umožnené kabínkové lanovky s kapacitou do 10 osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti, kabínkové lanovky s kapacitou nad 10 osôb obsadzovať maximálne do 25 percent kapacity alebo členmi jednej domácnosti.
Rovnaké podmienky budú platiť aj v ružových okresoch. V oranžových okresoch bude možné kabínkové lanovky s kapacitou nad 10 osôb obsadzovať maximálne do 50 percent kapacity. Bez kapacitných obmedzení budú môcť kabínkové lanovky fungovať v žltých aj v zelených okresoch.
Koronavírus na Slovensku
Fitness centrá
Bordové okresy (III. stupeň varovania):
- 10 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2.
Červené okresy (II. stupeň varovania):
- 10 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2.
Ružové okresy (I. stupeň varovania):
- 15 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2.
Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
- 20 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
- 30 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.
Zelené okresy (Monitoring):
- 50 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.
Umelecké prevádzky
(divadlo, hudba, film)
Bordové okresy (III. stupeň varovania):
- zatvorené.
Červené okresy (II. Stupeň varovania):
- iba sediace publikum – max. 50 % kapacity, ale najviac 200 ľudí v exteriéri a 150 v interiéri
konzumácia iba v exteriéri.
Ružové okresy (I. stupeň varovania):
- iba sediace publikum – max. 50 % kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri
konzumácia iba v exteriéri.
Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
- pre sedenie max. 50 % kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri, pre státie max. 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri,
- konzumácia aj v interiéri – max. 4 osoby alebo osoby zo spoločnej domácnosti pri jednom stole.
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
- pre sedenie v interiéri max. 50 % kapacity, ale najviac 250 ľudí, pre sedenie v exteriéri max 75 % kapacity, ale najviac 500 ľudí, pre státie max. 100 osôb v interiéri a 250 v exteriéri konzumácia aj v interiéri – max 6 osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti (žlté okresy).
Zelené okresy (Monitoring)
- v interiéri najviac 500 ľudí, v exteriéri najviac 1000 ľudí.
Článok pokračuje pod mapou.

Galérie, múzeá, výstavy
Bordové okresy (III. stupeň varovania):
- len individuálne prehliadky.
Červené okresy (II. stupeň varovania):
- len individuálne prehliadky.
Ružové okresy (I. stupeň varovania):
- hromadné prehliadky v skupinách najviac do 10 osôb.
Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
- hromadné prehliadky v skupinách najviac do 15 osôb.
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
- hromadné prehliadky v skupinách najviac do 30 osôb.
Zelené okresy (Monitoring):
- prehliadky bez kapacitných obmedzení.
Prečítajte si aj
Hromadné podujatia
(divadelné, filmové, hudobné a iné)
Bordové okresy (III. stupeň varovania):
- zakázané.
Červené okresy (II. stupeň varovania):
- prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
- evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
- maximálna kapacita 50% zákazníkov a maximálne 200 zákazníkov v exteriéri alebo 150 zákazníkov v interiéri,
- minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, resp. osobami z rôznych domácností,
- zakázané státie obecenstva,
- neorganizovať pre školopovinné deti, okrem ustálených skupín do 10 osôb mimo školských a predškolských zariadení.
Ružové okresy (I. stupeň varovania):
- prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
- evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
- maximálna kapacita 50 % zákazníkov, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
- minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, resp. osobami z rôznych domácností,
- zakázané státie obecenstva,
- neorganizovať pre školopovinné deti, okrem ustálených skupín do 25 osôb v interiéri a 50 osôb v exteriéri mimo školských a predškolských zariadení.
Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
- prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
- evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
- maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
- minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi,
- státie zákazníkov- maximálna kapacita do 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri,
- konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná,
- konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 4 osoby pri stole, rozostupy medzi stolmi 2 m.
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
- prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
- evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
- maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov v interiéri alebo 75% sediacich zákazníkov,
- v exteriéri, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
- minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi,
- státie zákazníkov, maximálna kapacita do 100 osôb v interiéri alebo 250 osôb v exteriéri,
- konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná,
- konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 6 osôb pri stole, rozostupy 2 m.
Zelené okresy (Monitoring):
- prekrytie úst a nosa,
- maximálna kapacita do počtu 1000 účastníkov v exteriéri alebo 500 účastníkov v interiéri.
Svadobné hostiny, kary, oslavy, večierky
Bordové okresy (III. stupeň varovania):
- zakázané.
Červené okresy (II. stupeň varovania):
- zakázané.
Ružové okresy (I. stupeň varovania):
- v 1. stupni varovania (ružová): interiér do 25 osôb, exteriér do 50 osôb
(! nemôžu sa uskutočniť v interiéri reštaurácií, keďže tie sú v ružových okresoch zatvorené)
Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
- interiér do 50 osôb, exteriér do 100 osôb.
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
- interiér do 100 osôb, exteriér do 250 osôb
Zelené okresy (Monitoring):
- státie: do 50 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb o sedenie: do 75 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb
Podmienka: Pri vstupe na podujatie je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo Ag testu nie starší ako 24 hodín, respektíve doklad o prekonaní ochorenia (pred nie viac ako 180 dňami v okamihu vstupu) alebo očkovaní (14 dní po 2. dávke mRNA vakcíny, 4 týždne po 1. dávke vektorovej vakcíny, 14 dní po 1. dávke vakcíny ktoréhokoľvek typu, ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19.