ELA Správy Zo Slovenska

Veľkonočné ZÁKUSKY či potraviny kúpené cez sociálne siete: Za NELEGÁLNY predaj sú pokuty

S rozmachom sociálnych sietí sa stretávame s nelegálnym predajom rôznych druhov tovaru, vrátane potravín. Tento fenomén predstavuje vážnu výzvu pre orgány úradnej kontroly, legislatívne orgány, aj spotrebiteľov.

Ilustračný obrázok k článku Veľkonočné ZÁKUSKY či potraviny kúpené cez sociálne siete: Za NELEGÁLNY predaj sú pokuty
Zdroj: pixabay.com

Nelegálny predaj potravín cez sociálne siete môže mať závažné zdravotné, ekonomické a právne dôsledky. Tento druh predaja so sebou nesie určité riziká, ktoré je potrebné zvážiť, aby sa predišlo možným problémom, upozorňuje na webe Štátna veterinárna a potravinové správa SR.

Nelegálny predaj potravín môže byť trestaný rôznymi spôsobmi:

  • Od 100 eur do 100 000 eur právnickej osobe alebo fyzickej osobe – podnikateľovi pokutu, ak nezabezpečí registráciu prevádzkarne vrátane predaja na diaľku.
  • Do 2 000 eur fyzickej osobe (pri opakovanom priestupku do 4 000 eur).
  • Do 500 eur v blokovom konaní.
  • Daňovými kontrolami a sankciami.
  • V extrémnych prípadoch aj obvinenie z ohrozovania verejného zdravia alebo podvodu.

Aké sú riziká?

„Predaj domácich výrobkov zahŕňa aj manipuláciu s potravinami, pri ktorej musí byť zabezpečená vysoká úroveň hygieny počas prípravy, spracovania a balenia. Nesprávne hygienické podmienky môžu viesť k nebezpečným mikroorganizmom v potravinách, čo môže spôsobiť otravu alebo infekcie. To môže mať vážne následky pre zdravie spotrebiteľov,“ dodáva ŠVaPS.

Nesprávne umyté ruky, kontaminované náradie alebo nečisté pracovné plochy môžu viesť k šíreniu baktérií, ako sú salmonela alebo listeria, ktoré môžu ohroziť zdravie spotrebiteľov. Nesprávne skladovanie výrobkov (napr. pečivo alebo koláče pri nesprávnej teplote) môže spôsobiť, že sa rýchlo znehodnotia a stanú sa nebezpečnými.

Pri preprave potravín existuje viacero rizík, ktoré môžu ovplyvniť ich bezpečnosť a kvalitu.

Veľká noc je časom, keď sa na stoloch objavujú rôzne druhy koláčov, vajíčok a iných výrobkov. Mnohé z týchto potravín môžu obsahovať bežné alergény, ako sú orechy, mlieko, vajcia, lepok alebo sezam.

Viaceré riziká

Riziko alergických reakcií: Ak predávajúci neuvedie presné informácie o alergénoch, môže to ohroziť zdravie zákazníkov s alergiami. Vážne alergické reakcie môžu viesť k hospitalizácii alebo vážnym zdravotným problémom. Označovanie: Podľa legislatívy EÚ je potrebné informovať spotrebiteľov o prítomnosti alergénov v potravinách. Nezabezpečenie správneho označenia môže viesť k právnym problémom.

„Výroba kvalitných výrobkov závisí od kvalitných surovín. Nelegálne predávané potraviny cez sociálne siete môžu pochádzať z neoverených zdrojov a nemusí byť zabezpečená ich zdravotná bezpečnosť. Konzumácia takýchto produktov môže viesť k otravám alebo iným zdravotným komplikáciám.“

Doma pripravované výrobky v období Veľkonočných sviatkov ako napríklad zákusky, lahôdky, pečené výrobky, ako sú koláče alebo mazanec, môžu mať obmedzenú trvanlivosť. V domácich podmienkach nie je zabezpečené monitorovanie trvanlivosti a podmienok skladovania, čím môže dôjsť k znehodnoteniu produktov, čo môže ovplyvniť ich kvalitu a bezpečnosť.

Ako minimalizovať riziká?

Nakupujte len od overených predajcov, ktorí majú registrovanú prevádzku a spĺňajú hygienické požiadavky. V prípade pochybností si môžete na miestne príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe overiť, či predávajúci je registrovaný.

„Požadujte informácie o zložení, alergénoch a dátume spotreby. Nákupom potravín od registrovaného predávajúceho máte istotu, že kupujete kvalitné a zdravotne bezpečné potraviny,“ odporúča správa.

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM