TOS Lifestyle

Veľa ľudí o tom nevie: Čo sa NESMIE robiť na cintorínoch?

Poznáte pravidlá, ktoré platia na cintorínoch? Niektoré vás môžu prekvapiť. Ich nedodržanie môže skončiť aj pokutou.

Ilustračný obrázok k článku Veľa ľudí o tom nevie: Čo sa NESMIE robiť na cintorínoch?
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Prelom októbra a novembra je tradične čas, kedy vo veľkom navštevujeme hroby svojich blízkych. Vedeli ste však, že tento moment môže pre vás skončiť aj pokutou?

Pravidlá

Nejde pritom len o porušenie pravidiel cestnej premávky kvôli preplneným cestám a parkoviskám, s ktorými sa počas Sviatku všetkých svätých stretáva skoro každý.

Na cintorínoch, resp. pohrebiskách taktiež platia pravidlá, pričom veľa ľudí o nich nevie alebo na nich pozabudlo.

Ich nedodržanie pritom môže skončiť aj pokutou. Čo by ste teda nemali robiť na mieste posledného odpočinku? Zoznam zákazov je pomerne dlhý.

Bez domácich miláčikov

Presné pravidlá sa cintorín od cintorína líšia, sú však niektoré body, ktoré sme našli vo väčšine prezeraných prevádzkových poriadkoch náhodne vybraných pohrebísk.

Tie vychádzajú zo zákona o pohrebníctve, podľa ktorého je každý návštevník povinný dodržiavať ustanovenia prevádzkového poriadku pohrebiska a zachovávať dôstojnosť pohrebiska.

Čo možno niektorých prekvapí je napríklad to, že na cintoríny je zväčša zakázané vodiť psy aj iné domáce zvieratá. To, že ide o malé plemeno alebo že je pes na vôdzke a má náhubok, ako argument nemusí obstáť.

Žiadne reklamy

Medzi ďalší z častých zákazov, za ktoré prevádzkovateľ pohrebiska môže udeliť pokutu, patrí zákaz akéhokoľvek umiestňovania ponúk a reklám v priestoroch cintorína.

Zakázané je tiež požívanie alkoholických nápojov či iných návykových látok a častý je aj zákaz vstupu osobám pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok.

Ani hluk a kolesá

Návštevníkom pohrebísk nie je ďalej povolené robiť hluk, odhadzovať odpadky mimo košov, jazdiť na bicykli, kolobežke, kolieskových korčuliach či na skateboarde.

Niektoré cintoríny zakazujú aj vstup maloletým osobám bez sprievodu dospelej osoby. Zakázané bývajú aj iné činnosti, ktoré nie sú vzhľadom na charakter pietneho miesta vhodné.

Ktoré z týchto pravidiel a ktoré ďalšie platia na konkrétnom cintoríne, je potrebné zistiť si v jeho prevádzkovom poriadku.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM