Správy Zo zahraničia

Vedkyňa WHO varuje pred kombinovaním vakcín: Je to nebezpečný trend, nemáme dáta!

Podľa vedeckej pracovníčky WHO je kombinovanie vakcín proti ochoreniu Covid-19 nebezpečným trendom.

Ilustračný obrázok k článku Vedkyňa WHO varuje pred kombinovaním vakcín: Je to nebezpečný trend, nemáme dáta!
Zdroj: TASR/AP

Hlavná vedecká pracovníčka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Soumija Sváminathanová v pondelok varovala pred kombinovaním vakcín proti koronavírusu od rôznych výrobcov.

Takéto postupy označila za „nebezpečný trend“, keďže podľa jej slov zatiaľ nie je k dispozícii dostatok údajov o vplyve očkovania dvoma rozličnými vakcínami na ľudské zdravie. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Je to trochu nebezpečný trend. Čo týka kombinovania (očkovacích látok), nachádzame sa v zóne bez dát a údajov,“ povedala odborníčka na online brífingu.

Obáva sa chaosu

Zároveň varovala pred rizikom vypuknutia chaotickej situácie, ak občania niektorých krajín dostanú možnosť rozhodovať o tom, kto a kedy dostane druhú, tretiu a štvrtú dávku vakcíny.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok vyhlásil, že bohaté štáty by nemali objednávať dodatočné dávky očkovacích látok v situácii, keď iné štáty nemajú dosť vakcín ani pre zdravotníkov a najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. Kritizoval pritom skutočnosť, že vakcíny sú vo svete rozdeľované veľmi nerovnomerne.

Rozdelenie vakcín

V tejto súvislosti spomenul farmaceutické spoločnosti Pfizer a Moderna, ktoré by podľa neho mali svoje vakcíny poskytnúť skôr iniciatíve COVAX, dodávajúcej očkovacie látky chudobnejším krajinám, ako bohatším štátom s vysokou mierou zaočkovanosti.

Prečítajte si tiež

„Variant delta sa na celom svete šíri prudkým tempom a spôsobuje nový nárast počtu prípadov covidu a úmrtí,“ povedal tiež šéf WHO na tlačovom brífingu.

Variant delta nového koronavírusu, ktorý sa po prvý raz objavil v Indii, sa už rozšíril do viac ako 104 krajín, varoval.

Kombinovanie vakcín na Slovensku

Kombinovať vakcíny proti ochoreniu COVID-19 je už zo zdravotných dôvodov možné aj na Slovensku. Ako potvrdila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová šéf rezortu Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) si dal k tejto téme vypracovať analýzu o účinnosti a bezpečnosti kombinácie dvoch odlišných vakcín.

„V prípade lekárskeho odporučenia je už možné podať druhú dávku očkovacej látky aj od inej farmaceutickej firmy, ako bola pôvodne aplikovaná prvá dávka vakcíny,“ uviedla.

Rezort zdravotníctva aktuálne v takomto prípade odporúča kontaktovať svojho lekára, vyžiadať si potvrdenie a následne kontaktovať infolinku MZ SR, prípadne infolinku Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), alebo si vyžiadať kontaktovanie prostredníctvom kontaktného formulára na stránke NCZI.

Dodala, že v nadväznosti na výsledky analýzy poskytne MZ SR verejnosti v priebehu najbližších dní presné a odborné informácie, ako v takomto prípade bude môcť postupovať.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM