ELA Správy Rôzne

Večer udrú nebezpečne SILNÉ búrky s VETROM. Pozrite si, kde sú VÝSTRAHY 2. stupňa

Na celom Slovensku treba do pondelka (1. 7.) počítať s búrkami.

Ilustračný obrázok k článku Večer udrú nebezpečne SILNÉ búrky s VETROM. Pozrite si, kde sú VÝSTRAHY 2. stupňa
Zdroj: www.unsplash.com

Výstrahy

Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy druhého stupňa platia pre celý Košický kraj a väčšinu Prešovského kraja. Rovnako tak pre okresy Bánovce nad Bebravou, Myjava a Nové Mesto nad Váhom v Trenčianskom kraji a okresy Senica a Skalica v Trnavskom kraji. Podľa meteorológov je však malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov (mm) za 30 minút, nárazmi vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu (km/h) a s krúpami s priemerom dva centimetre.

Pre zvyšnú časť Slovenska platia výstrahy prvého stupňa. V týchto okresoch je podľa meteorológov malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 mm za 30 minút, nárazmi vetra 65 až 85 km/h a s krúpami.

SHMÚ zároveň vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa. Platia pre okresy Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča a Čadca. Meteorológovia očakávajú prívalové zrážky pri búrkach, a tým prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, najmä na malých tokoch.

Silné búrky

Po dnešnom mimoriadne horúcom dni nás čakajú pomerne silné búrky, ktoré sa na naše územie chystajú počas večerných hodín. Nebezpečné búrky budú predovšetkým tým, že sa očakávajú veľmi silné nárazy vetra, ktoré majú potenciál páchať materiálne škody, informuje iMeteo.sk.

Prvé búrky sa na našom území očakávajú už po 18:00 až 19:00 v oblasti Záhoria, Považia a severozápadného Slovenska.

„Otázna zostáva elektrická aktivita v oblasti západného Slovenska, ktorá vplyvom zádržnej vrstvy nemusí byť výrazná. Práve situácia na západnom Slovensku sa aktuálne javí ako najkomplikova­nejšia,“ dodáva iMeteo.

Ilustračné foto

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM