Monika Hanigovská Magazín

Varovné signály tela: Pozrite sa na ÚSTA! Možno odhalíte včas NEBEZPEČNÉ ochorenie!

Mnohí im nevenujú prílišnú dôležitosť. O čom je reč? O ústach. Vedeli ste, že môžu odhaliť hneď niekoľko vážnych ochorení? Pozrite sa, kedy by ste už mali spozornieť.

Ilustračný obrázok k článku Varovné signály tela: Pozrite sa na ÚSTA! Možno odhalíte včas NEBEZPEČNÉ ochorenie!
Zdroj: pixabay.com

Ústa o vašom zdravotnom stave dokážu povedať viac, než ste doteraz tušili. Niekedy nestačí len mastička, samoliečba alebo mávnuť len tak rukou, že to prejde! Takéto vážne choroby je možné odhaliť z úst, jazyka, pier, ďasien či zubov.

1) Cukrovka

Cukrovkárov sprevádza neustály hlad, úbytok na váhe a dych páchnuci po acetóne. No mnohí z nich sa často sťažujú aj na zapálené ďasná. Telo je náchylnejšie na infekcie a k tomuto javu sa pridáva sucho v ústach – naraz sú zuby menej chránené. Aj vaše sú citlivejšie? To je už len krok k tomu, aby vám zubár oznámil, že našiel zubný kaz.

2) Problém s obličkami

Nezanedbávate ústnu hygienu, ale aj tak ste prišli o niekoľko zubov? Je možné, že vaše telo signalizuje problém s obličkami a ohlasuje zápal v tele.

3) Chudokrvnosť

Sú vaše ďasná akosi príliš bledé? Nečakajte a vyhľadajte lekára! Trpíte pravdepodobne anémiou. Výsledkom nižšej hodnoty hemoglobínu sú tiež opuchnuté a bolestivé ďasná.

4) Autoimunitné ochorenie

Natierate si ústa, ale stále ostávajú popukané a suché? Je možné, že trpíte zápalovým ochorením známym pod pojmom Sjögrenov syndróm. Toto systémové zápalové ochorenie znižuje produkciu slín. Pacienti pociťujú sucho v ústach, následkom čoho sa vytvára dokonalé prostredie pre rôzne baktérie. A to je už len krôčik k zubným kazom.

5) HIV infekcia

Prvé príznaky HIV infekcie sú nepatrné a pripomínajú chrípkové ochorenie. Časom sa pridružujú ďalšie zdravotné problémy. Pacienti trpiaci ochorením HIV sú zároveň náchylnejší na opar a infekciu.

6) Rakovina

Spozornieť by ste mali aj vtedy, ak ste zaznamenali znecitlivené pery alebo vás trápi necitlivosť jazyka. Rakovina ústnej dutiny sa často spája s hrčkami na jazyku a nehojacimi sa ranami v ústach. Nečakajte a vyhľadajte lekára! Ten potvrdí alebo vyvráti diagnózu a navrhne najlepšiu liečbu.

Pre ženy máme aj lepšiu správu! Možno ste „len“ v radostnom očakávaní. Ak ste si v ústach spozorovali časté zápaly ďasien, je možné, že privediete na svet nový život.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM