ELA Rôzne

VAROVANIE pred zmenou počasia: Prichádza MIMORIADNE silný vietor a husté sneženie!

Začiatok nového týždňa bude na Slovensku v znamení nepriaznivého počasia.

Ilustračný obrázok k článku VAROVANIE pred zmenou počasia: Prichádza MIMORIADNE silný vietor a husté sneženie!
Zdroj: TASR/AP

Nad naše územie dorazí výrazný studený front, ktorý bude sprevádzaný najmä silným vetrom. Prinesie aj sneženie, do nižších polôh dážď.

Dve vlny silného vetra

Silný vietor dorazí na naše územie už v noci na pondelok. Rozfúka sa najskôr na horách a na západe Slovenska. Počas pondelka očakávame dve vlny silnejšieho vetra.

„Tá prvá bude spôsobená tlakovým gradientom a pretrvá počas celého dňa na západe Slovenska. Tá druhá dorazí od severu so studeným frontom a postupne prejde cez celé územie,“ informuje portál iMeteo.sk.

V priebehu pondelka bude najsilnejšie fúkať na západe Slovenska, predovšetkým v Podunajskej nížine. Najsilnejší vietor by mal v nárazoch dosahovať do 80 km/h. Ešte silnejší vietor bude fúkať na horách, najmä na hrebeňoch Tatier. Maximálne nárazy tam môžu dosiahnuť aj cez 140 km/h.

Na severe bude husto snežiť

Front prinesie aj zrážky. Prvé sa vyskytnú už v noci na pondelok, na severozápade a severe Slovenska. Od približne 600 metrov pôjde o zrážky snehové.

V priebehu pondelka dopoludnia sa budú na celom území vyskytovať prehánky, ktoré budú od stredných polôh snehové. Na poludnie dorazí od severu studený front, ktorý prinesie zrážky postupne na celé územie.

Zatiaľ, čo od stredných polôh pôjde o sneženie, v nízkych polohách sa očakávajú zmiešané zrážky, prípadne kvapalné zrážky. Na severe môže pritom napadnúť aj 15 centimetrov snehu za pomerne krátky čas.

Husté sneženie a silný vietor môžu najmä v severnej polovici Slovenska spôsobiť výrazné problémy na cestách.

Výstrahy pre okresy

Na horách niektorých severnejších okresoch Slovenska môže byť v pondelok (17. 1.) poriadne veterno. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy tretieho stupňa.

So silnejším vetrom však treba počítať na väčšine územia, pre ktoré platia výstrahy prvého a druhého stupňa. Na severe bude tiež snežiť, pozor si bude treba dávať aj na snehové jazyky a záveje. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

Na mimoriadne silný vietor si treba dať pozor najmä na horách v okresoch Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno.

V polohách nad 1800 metrov môže podľa meteorológov dosiahnuť rýchlosť v priemere 110 až 120 kilometrov za hodinu, v nárazoch 160 až 180 kilometrov za hodinu.

Výstrahy 2. stupňa

Výstrahy druhého stupňa pred vetrom na horách boli predbežne vydané pre okresy Námestovo, Žilina, Dolný Kubín a Martin. Nad pásmom lesa môže dosiahnuť vietor priemernú rýchlosť 90 až 100 kilometrov za hodinu, v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu. Výstrahy pred vetrom na horách prvého stupňa platia predbežne pre Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky a Košický kraj.

So silnejším vetrom však treba počítať aj mimo hôr, a to takmer na celom území Slovenska, s výnimkou niektorých oblastí krajného východu.

Pre západné Slovensko boli vydané výstrahy druhého stupňa, pre stredné a značnú časť východného Slovenska platia výstrahy prvého stupňa.

Ilustračné foto, TASR

Neprehliadnite aj:

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM