Mário Hudák Regióny Regióny

Vaňková: Zdržal nás projekt a výberové konanie. Vstupné zostane ľudové

Už štrnásť mesiacov prebieha komplexná rekonštrukcia bardejovskej krytej plavárne. Bude stáť takmer 2-milióny eur. Bazén otvoria v októbri.

Ilustračný obrázok k článku Vaňková: Zdržal nás projekt a výberové konanie. Vstupné zostane ľudové
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. Od 20. júna 2016 je mestská krytá plaváreň na Wolkerovej ulici v areáli základnej školy v rekonštrukcii. Občania mesta, návštevníci, turisti, no najmä školská mládež a jej rodičia, už netrpezlivo čakajú, kedy si v kúpeľnom meste opäť zaplávu.

Lístkové cesto

Bardejovský správca tepla, mestský podnik Bardterm prevzal od svojho fiškálne slabšieho kolegu, mestského podniku služieb Bapos, mestskú krytú plaváreň do svojej správy v januári 2016. A s prek­vapením zistil, že 35-ročný plavecký stánok je v dezolátnom stave a potrebuje generálnu opravu. Ročne dotovalo mesto prevádzku krytej plavárne 180-tisíc eurami. Jej mesačná prevádzka z mestskej kasy stála pred rekonštrukciou daňových poplatníkov 20-tisíc eur. Koncom júna minulého roku sa radnica spolu s Bardtermom dohodli na rekonštrukcii. „Niektoré potrubia a rozvody vyzerali naozaj ako lístkové cesto. Bolo to veľmi zanedbané, báli sme sa toho čo i len dotknúť,“ povedala ešte na začiatku rekonštrukcie minulý rok riaditeľka Bardtermu Mária Vaňková.

Vizualizácia bazénovej haly po rekonštrukcii. / Zdroj: FB Krytá plaváreň Bardejov

Dve etapy

„Pôvodne sme mali v pláne urobiť na plavárni opravy menšieho rozsahu. Vymeniť obklady, sprchy, šatne, vymaľovať a celkovo, v rámci možností, priestory plavárne skultúrniť, hovorí riaditeľka Bardtermu. „Nečakané problémy však nastali už po úvodných prácach. Ukázalo sa, že len čiastočné opravy, ktoré boli v pláne, nebudú stačiť. Po odsúhlasení rekonštrukcie plavárne mestom a jeho podnikom Bapos, dal Bardterm vypracovať projekty komplexnej rekonštrukcie plavárne v dvoch etapách,“ dodáva Vaňková. V prvej etape bol prerobený vstup, čakáreň, pokladňa, šatne, sprchy, toalety, šatňa pre imobilných, ošetrovňa a miestnosť pre plavčíkov. Ďalej bola zrekonštruovaná strecha nad sociálnym zariadením a namontované slnečné kolektory, v suteréne plavárne pribudla nová soľná jaskyňa. „Toto všetko budúci návštevník plavárne uvidí,“ hovorí riaditeľka. „Čo ale neuvidí, a čo bolo z časového a finančného hľadiska v prvej etape veľmi náročné, boli nové rozvody elektriny, vody, ústredného vykurovania, vzduchotechniky a nová úpravňa bazénovej vody.“

„Výsledkom rekonštrukcie by mal byť plavecký skvost v našom regióne. Vstup na plaváreň aj do sáun by mal byť dostupný naozaj pre každého.“ Mária Vaňková, riaditeľka Bardtermu.

Polročné zdržanie

Po prvej etape začali koncom minulého roku rekonštrukčné práce viaznuť. Bardterm ukončil spoluprácu s problematickým dodávateľom stavebných prác. Druhú etapu začal zadaním projektu na komplexnú rekonštrukciu prešovskému architektonickému ateliéru A-typ. „Zhotovenie projektu trvalo viac ako tri mesiace, ďalšie tri mesiace trvalo výberové konanie na nového dodávateľa stavby prostredníctvom Vestníka, čo bolo ďalšie výrazné zdržanie. Až 27. júla 2017 bola nakoniec podpísaná zmluva medzi spoločnosťou Bardterm a eseročkou C.C.S. Prešov, ktorá súťaž vyhrala,“ komentuje zdržanie Mária Vaňková. Podľa zmluvných podmienok by mal byť bazén spustený do prevádzky do konca októbra 2017 a saunový svet do konca januára 2018. „Treba zdôrazniť, že ide o náročnú stavbu a rozsiahlu rekonštrukciu. Aj v tejto časti plavárne je nevyhnutné vymeniť všetky rozvody, obklady, vzduchotechniku, dlažbu. Bazén bude vynovený hydroizolačnou fóliou, okolo bazéna bude nové podlahové vykurovanie, prístup budú mať aj imobilní a chýbať nebude ani vírivka. Veľmi pekný bude pôvodný betónový priznaný strop. Samozrejme bude sa robiť aj nová strecha a celá budova sa zateplí. Výsledkom by mal byť plavecký skvost v našom regióne,“ hovorí šéfka Bardtermu.

Vizulizácia vonkajšieho vzhľadu plavárne. / Zdroj: FB Krytá plaváreň Bardejov

Za ľudové vstupné

Celkovo bude stáť rekonštrukcia takmer 2-milióny eur. Kým prvá etapa zhltla „iba“ 480-tisíc, na druhú počíta Bardterm zatiaľ s cifrou 1,4-milióna eur. „Na rekonštrukciu plavárne nesmú byť použité finančné prostriedky z tepelného hospodárstva, všetko musí byť preukázané samostatným účtovníctvom. Financovanie rieši Bardterm úverom, časťou prispeje aj Mesto Bardejov,“ dodáva Vaňková. Vstupné do bazéna by podľa riaditeľky aj po miliónovej rekonštrukcii malo zostať ľudové. „Mestská plaváreň by mala slúžiť širokej verejnosti, hlavne strednej a nižšej vrstve v meste. Aj keď vstupné asi nezostane na úrovni jedného eura ako predtým, zvýšime ho naozaj iba minimálne. Vstup na plaváreň aj do sáun by mal byť dostupný naozaj pre každého.“ Od pondelka do piatku sa Bardejovčania môžu tešiť aj na ranné plávanie, ktoré Bardterm zaviedol hneď ako dostal plaváreň do správy. Novinkou bude aj celoročná prevádzka, vrátane letných prázdnin. Kto chce vedieť viac a vidieť viac, môže navštíviť FB stránku „Krytá plaváreň Bardejov“, na ktorej Bardterm priebeh rekonštrukčných prác podrobne komunikuje.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM