Zo zahraničia

V Prahe protestovali tisíce ľudí proti BIEDE, požadujú demisiu vlády FOTO

Na Václavskom námestí v Prahe protestovali v sobotu tisíce ľudí na demonštrácii Česko proti biede.

Ilustračný obrázok k článku V Prahe protestovali tisíce ľudí proti BIEDE, požadujú demisiu vlády FOTO
Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová

Viacerí rečníci požadovali odstúpenie vlády Petra Fialu. Sú nespokojní s tým, ako kabinet rieši súčasnú situáciu s vysokou infláciou či cenami potravín. Heslá s výzvami na demisiu vlády skandoval aj dav protestujúcich, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Proti biede

Demonštráciu zvolala strana Právo Rešpekt Odbornosť (PRO) na čele s predsedom Jindřichom Rajchlom. V minulosti pôsobil v hnutí Trikolóra.

„Dnes sme sa prišli zhromaždiť, aby sme sa tejto biede postavili. Aby už nikdy nevládli v tejto krajine záujmy nadnárodných korporácií, ale aby nám vládla vláda, ktorá bude mať na prvom mieste záujmy občanov Českej republiky,“ povedal na začiatku demonštrácie Rajchl.

Kritika EÚ

Kritizoval vládu aj Európsku úniu a jej nariadenia. „Nastal čas postaviť sa biede a vziať si našu krajinu naspäť,“ vyhlásil Rajchl a dodal, že protest je len prvým krokom.

Na zhromaždení vystúpila napríklad aj senátorka Jana Zwyrtek Hamplová či právnik Ondřej dostál, ktorý v minulosti spolupracoval s Pirátskou stranou.

Zwyrtek Hamplová nedávno zdieľala nepravdivé informácie o tom, že ukrajinskí vojaci, ktorých cvičí česká armáda, šíria v Česku tuberkulózu. Neskôr sa za šírenie dezinformácie ospravedlnila.

Protestujúci si priniesli najmä české vlajky a transparenty, ktorými volajú po odstúpení vlády. Jeden z účastníkov cez megafón vyzval účastníkov, aby sa po demonštrácii vrhli na budovu Národného múzea a odstránili z jej fasády ukrajinskú vlajku.

Podpora Ukrajiny

Priamo pod Národným múzeom, ktoré od Václavského námestia delí magistrála, sa zišli odporcovia demonštrácie s vlajkami Ukrajiny aj EÚ. Vyzývali na jednotu v Česku a na podporu Ukrajiny.

Na bezpečnosť protestu dohliadala približne stovka policajtov z poriadkovej, dopravnej a kriminálnej služby. Na mieste boli aj členovia antikonfliktného tímu. Polícia nechcela odhadovať počet účastníkov, námestie však bolo najmä v prvej tretine husto zaplnené.

Strana PRO zaslala vláde list, v ktorom napríklad požaduje odkúpenie 100 percent akcií energetickej spoločnosti ČEZ alebo aby Česko prestalo posielať Ukrajine zbrane.

Vyzvala tiež vládu, aby zabránila prevádzkovateľom sociálnych sietí v obmedzovaní slobody prejavu a aby nariadila médiám poskytovať objektívne a vyvážené informácie.

Protivládny protest v Prahe
4
Galéria
Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM