Rastislav Búgel Zo zahraničia

V práci len na 4 dni týždenne? ZABUDNITE! Európska krajina zavádza 6-dňový pracovný týždeň

Hoci sa nedávno zdalo, že trendom budúcnosti bude pracovný týždeň skrátený na 4 dni, všetko napokon môže byť inak.

Ilustračný obrázok k článku V práci len na 4 dni týždenne? ZABUDNITE! Európska krajina zavádza 6-dňový pracovný týždeň
Zdroj: Pexels.com

Viaceré krajiny a zamestnávatelia premýšľali, že skrátia pracovný týždeň z piatich na štyri dni. Naproti tomu ide Grécko, ktoré na to ide úplne opačne. Ako informuje server openiazoch.sk, grécky parlament ešte vlani na jeseň schválil zákon, ktorý zamestnávateľom umožní, aby svojim zamestnancom nariadili 6-dňový pracovný týždeň.

Hovoria o hrozbe vykorisťovania

Jeden z článkov zákona totiž hovorí o tom, že ak niekto pracuje na plný úväzok päť dní v týždni osem hodín denne, zamestnávateľ mu môže nariadiť pracovať aj šiesty deň s príplatkom 40 percent.

Novinkou je aj to, že zamestnávatelia sa môžu rozhodnúť pre šesťmesačnú skúšobnú dobu, pričom počas prvého roka môžu zamestnanca prepustiť bez akejkoľvek náhrady. To nie je všetko.

Ak zamestnanec čerpá voľno, firma ho môže zavolať späť do práce a vedieť mu to môže dať len 24 hodín pred tým.

Zamestnanci budú môcť prijať aj druhý úväzok a pracovať dokopy 13 hodín denne. Až doteraz platilo, že 6-dňový pracovný týždeň mohli využívať len podniky v oblasti potravinárstva a turizmu.

Podľa opozície a odborov tento zákon prinesie len ďalšie vykorisťovanie pracovníkov. Nevôli Grékov sa nemožno čudovať. Už teraz pracujú priemerne 41 hodín týždenne, čím sa dostali na čelo spomedzi všetkých krajín EÚ. Nový zákon začne platiť od 1. júla.

A čo Slovensko?

Naopak, 4-dňový pracovný týždeň už zvažuje aj Poľsko. Navyše, v januári sa Robert Fico vyjadril, že Slovensko môže byť medzi prvými krajinami, ktoré zavedú skrátený pracovný týždeň.

„Mám pocit, že Slovensko môže čoskoro patriť medzi krajiny, ktoré zaviedli, na začiatok samozrejme skúšobne, 4-dňový pracovný týždeň,“ uviedol vtedy premiér.

O tom, že je potrebné skrátiť pracovný týždeň z piatich na štyri dni, hovorila vlani aj Konfederácia odborových zväzov (KOZ). „Aj pod vplyvom digitalizácie, technologických zmien, nevyhnutnosti zvyšovania produktivity práce, klimatických zmien a podobne, je skracovanie pracovného času ani nie téma či luxus, ale nevyhnutnosť,“ povedala vtedy prezidentka KOZ Monika Uhlerová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM