Zo zahraničia

V Poľsku odhalili ruskú ŠPIONÁŽNU skupinu: Mala pripravovať SABOTÁŽE na železnice

Poľské bezpečnostné služby prelomili špionážnu sieť pracujúcu pre Rusko. Podľa ministra obrany skupina predstavovala skutočnú hrozbu.

Ilustračný obrázok k článku V Poľsku odhalili ruskú ŠPIONÁŽNU skupinu: Mala pripravovať SABOTÁŽE na železnice
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak vo štvrtok potvrdil, že tamojšia civilná kontrarozviedka odhalila ruskú špionážnu skupinu. TASR informuje na základe správy agentúr AFP a PAP.

Prelomili špionážnu sieť

„Celá sieť bola rozložená,“ uviedol Blaszczak pre poľský verejnoprávny rozhlas PR1. „Bola to špionážna skupina, skupina ľudí, čo zbierali informácie pre tých, ktorí zaútočili na Ukrajinu,“ dodal.

Poľská komerčná rozhlasová stanica RMF ešte v stredu informovala, že bezpečnostné služby prelomili špionážnu sieť pracujúcu pre Rusko, ktorá pripravovala možné sabotážne útoky na železničné trate. V prípade zatknutých osôb išlo podľa nej o cudzincov spoza východnej poľskej hranice, ktorí pracovali pre ruské tajné služby.

Prečítajte si tiež

Predstavovala hrozbu

„Toto je dôkaz, že poľské služby efektívne pracujú v záujme bezpečnosti Poľska,“ povedal na margo rozbitia skupiny Blaszczak a zdôraznil, že jej činnosť predstavovala „skutočnú hrozbu“.

„Agenti ABW (Agentúry pre vnútornú bezpečnosť) ich zatkli po tom, čo zistili, že skupina nainštalovala kamery pri železničných uzloch a dôležitých dopravných trasách na monitorovanie železničnej dopravy a prenos obrazu na internet,“ uviedla stanica RMF.

Kamery boli nainštalované pozdĺž železničných tratí v Podkarpatskom vojvodstve na juhovýchode Poľska v blízkosti letiska Rzeszów-Jasionka, ktoré je hlavným logistickým uzlom pre vojenskú a humanitárnu pomoc Ukrajine, cituje PAP.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM