Aktualizované Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Útočia Rusi hlava-nehlava? Rakety už dopadli aj v POĽSKU, hlásia mŕtvych!

Moskva mala zaútočiť na viacero území Ukrajiny, v Kyjeve ochromila dodávky elektriny. Útoky údajne zasiahli aj Poľsko.

Ilustračný obrázok k článku Útočia Rusi hlava-nehlava? Rakety už dopadli aj v POĽSKU, hlásia mŕtvych!
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Ruské raketové útoky v utorok zasiahli aj Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO, a usmrtili dve osoby. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ amerických tajných služieb. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Aktualizované 22:22 Ruská raketa, ktorá dopadla v Przewodówe na východe Poľska, bola pravdepodobne zostrelená ukrajinskou protivzdušnou obranou. S odvolaním sa na svoje zdroje to uviedol Mariusz Gierszewski, redaktor poľského Radia ZET, informuje TASR.

„Moje zdroje v (bezpečnostných) službách tvrdia, že to, čo zasiahlo Przewodów, sú s najväčšou pravdepodobnosťou pozostatky rakety zostrelenej ukrajinskými ozbrojenými silami,“ napísal Gierszewski na sociálnej sieti Twitter.

Krízové zasadnutie

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller tieto informácie bezprostredne nepotvrdil, avšak uviedol, že vrcholní predstavitelia krajiny sa zišli na mimoriadnom zasadnutí v súvislosti s „krízovou situáciou“.

Zasadnutie členov vládneho brannobezpečnos­tného výboru a tiež Úradu národnej bezpečnosti (BBN) zvolali premiér Mateusz Morawiecki a prezident Andrzej Duda.

Poľské médiá uviedli, že dve osoby prišli o život v utorok popoludní po tom, čo ruská raketa zasiahla sušičku obilia v obci Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou.

Prešetrujú to

Müller vyzval médiá, aby „nezverejňovali nepotvrdené informácie“. Dodal, že všetky informácie, ktoré budú na utorkovom zasadnutí prezentované, budú neskôr – ak to bude možné – tlmočené verejnosti.

Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie z miesta výbuchu v areáli bývalého poľnohospodárskeho družstva v Przewodówe na východe Poľska vrátane poškodeného traktora, pričom črepiny naznačujú, že by mohlo ísť o pozostatky bojovej rakety. Informoval o tom na svojom webe poľský denník Rzeczpospolita v súvislosti s informáciami, že na poľské územie dopadli dve ruské rakety, píše TASR.

Ako pokračuje Rzeczpospolita, v opustených budovách bývalého poľnohospodárskeho došlo v utorok popoludní k výbuchu, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia.

Poľské orgány preverujú rôzne verzie incidentu vrátane toho, že došlo k výbuchu bojovej rakety. Špecialisti teraz skúmajú záznamy z radarových systémov armády aj pohraničnej stráže.

Vláda vyzvala médiá, aby o udalosti nešpekulovali a nezverejňovali nepotvrdené informácie. Medzitým premiér Mateusz Morawiecki a prezident Andrzej Duda zvolali zasadnutie vládneho brannobezpečnos­tného výboru a tiež Úradu národnej bezpečnosti (BBN).

Zintenzívnili paľbu

Správa prišla po tom, ako v utorok (15. 11.) Ukrajina oznámila masové raketové útoky na svojom území. Ruské sily vypálili na ukrajinské územie v utorok „približne 100 rakiet“ v rámci najnovšej vlny útokov zameraných na energetickú infraštruktúru. Pre ukrajinskú televíziu to uviedol hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP.

„Vypálených bolo už okolo 100 rakiet. Okupanti prekročili počet vystrelených rakiet z 10. októbra, keď ich vypálili 84,“ povedal Ihnat. „Ich primárnym cieľom sú kľúčové zariadenia infraštruktúry,“ poznamenal. Dodal, že niekoľko rakiet sa ukrajinskej protivzdušnej obrane podarilo zostreliť.

Rusi útok popreli

Ruské ministerstvo obrany v utorok poprelo správy o údajnom dopade dvoch ruských rakiet v Poľsku, pri ktorom prišli o život dve osoby. Označilo ich za „úmyselnú provokáciu s cieľom vyhrotiť situáciu“. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

MIMORIADNE: RUSKÉ RAKETY DOPADLI NA ÚZEMIE ČLENSKÉHO ŠTÁTU NATO, POĽSKA, 2 MŔTVI Na hraniciach Poľska s Ukrajinou...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Tuesday, November 15, 2022

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM