Aktualizované Správy Politika

Ústavný súd ROZHODOL o referendovej otázke: Fico napísal totálnu KRAVINU, povedal Matovič

Navrhovaná referendová otázka o bezodkladnej demisii vlády nie je v súlade s Ústavou SR.

Ilustračný obrázok k článku Ústavný súd ROZHODOL o referendovej otázke: Fico napísal totálnu KRAVINU, povedal Matovič
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Po neverejnom zasadnutí pléna Ústavného súdu (ÚS) SR o tom v stredu informoval predseda ÚS SR Ivan Fiačan. Pre pochybnosti o ústavnosti predmetu referenda v prípade prvej otázky sa na ÚS obrátila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Sporná otázka

Od rozhodnutia súdu záviselo, či referendum, ktoré prezidentka vypíše, bude mať jednu, alebo dve otázky. Spornou bola otázka, či ľudia súhlasia s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu.

„V tejto časti tak prezidentka nemôže vypísať referendum,“ uviedol Fiačan.

V referende bude otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR, či už referendom alebo rozhodnutím parlamentu, a o vypísaní predčasných volieb. Podľa hlavy štátu je táto časť v súlade s ústavou.

Predstavitelia opozičného Smeru-SD odovzdali koncom augusta v Prezidentskom paláci 406 039 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene Ústavy SR. Parlamentná aj mimoparlamentná opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.

Referendum bude

Aktualizované 15:10 Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu o nesúlade jednej referendovej otázky s ústavou. Termín referenda vyhlási hneď, ako to bude možné. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Rešpektujem rozhodnutie Ústavného súdu. Termín vyhlásenia referenda oznámim hneď, ako to bude možné, teda po zverejnení rozhodnutia súdu v Zbierke zákonov,“ vyhlásila prezidentka.

Zuzana Čaputová pred mesiacom avizovala, že referendum vypíše ešte tento rok. Čakala na to, či bude po rozhodnutí Ústavného súdu s jednou alebo oboma otázkami. Slováci tak opäť nabehnú do volebnej miestnosti. Nebudú sa ale vyjadrovať v referende k tomu, či chcú, aby súčasná vláda Eduarda Hegera podala demisiu.

Hlasovať budú iba o tom, či sa má ústava zmeniť tak, aby umožňovala skrátenie volebného obdobia – či už referendom, alebo hlasovaním v parlamente.

Matovič: Kravina do otázky

Igor Matovič, ktorý bol na tlačovke k vládnej pomoci, niekoľko minút pred vyhlásením ÚS povedal, že súd ju zrejme označí za protiústavnú.

„Myslím si, že je to veľmi dobrý právnik, vedel, že napísal totálnu kravinu do otázky. Potreboval tento spor vyvolať, aby mohol byť za obeť,“ povedal Matovič o Robertovi Ficovi, ktorý inicioval referendum o predčasných voľbách.

Minister financií opäť raz zdôraznil, že Fica považuje za „skorumpovaného zlodejiska“, ktorý doviedol Slovensko do katastrofy.

Podľa neho naschvál naformuloval „hračkársku otázku“ po trištvrte roku, čo sa s tým trápil. „Všetci právnici si ťukali na čelo,“ uviedol Matovič s tým, že on by sa pod takú otázku hanbil podpísať, ale Fico má hanbu vyoperovanú.

Strana SaS berie na vedomie rozhodnutie Ústavného súdu. „Nie je to prvýkrát, čo Robert Fico preukázal svoje ‘právnické kvality‘,“ hodnotí Richard Sulík.

Hlas a Smer kritizujú

Robert Fico nepripúšťa pochybenie ani po tom, čo Ústavný súd rozhodol o protiústavnosti referendovej otázky od Smeru, ktorá sa týka konca vlády. Šéf Smeru na tlačovku opäť útočil na prezidentku Zuzanu Čaputovú, že sa obrátila na Ústavný súd preto, aby referendum zmarila a nebolo v sobotu počas spojených volieb.

Fico opakoval, ako ich prezidentka nechce. „Chráni Hegera, Matoviča. (…) Urobila presne to, čo od nej očakával Západ, zabránila iba tomu, aby bolo referendum teraz v sobotu,“ tvrdí Fico.

Taktiež odmietol, že by išlo o plytvanie peniazmi, keďže sám pripúšťa, že bude referendum neúspešné. „Nemerajte základné ľudské práva eurami,“ tvrdí predseda Smeru.

Mimoparlamentná strana Hlas-SD kritizuje rozhodnutie ÚS. Mimoparlamentná SNS už pred časom upozorňovala na možné pochybnosti pri formulácii referendovej otázky, no víta, že referendum sa bude konať.

„Ústavný súd dnes ľuďom oznámil, že nie je v ich moci skončiť s vládou Igora Matoviča a Eduarda Hegera,“ skonštatoval Hlas-SD v stanovisku. Rozhodnutie podľa strany ukázalo, že voliči svojím hlasom dávajú bianko šek „akejkoľvek mizernej vláde, ktorú štyri roky nikto a nič neodlepí z jej stoličiek“.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM