han Zo zahraničia

USA varuje Ukrajinu pred DRVIVÝMI útokmi: Rusi plánujú ohroziť tisíce civilistov!

Spojené štáty majú spravodajské informácie, že Rusko plánuje čoskoro spustiť nové útoky na civilnú infraštruktúru Ukrajiny a jej vládne zariadenia.

Ilustračný obrázok k článku USA varuje Ukrajinu pred DRVIVÝMI útokmi: Rusi plánujú ohroziť tisíce civilistov!
Zdroj: TASR/AP

V pondelok to povedal nemenovaný americký predstaviteľ, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

„Máme informácie, že Rusko stupňuje kroky smerujúce k začatiu útokov na civilnú infraštruktúru a vládne zariadenia Ukrajiny už v nasledujúcich dňoch. Vzhľadom na doterajšie správanie Ruska na Ukrajine sa obávame ďalších ruských útokov na civilistov a civilnú infraštruktúru,“ uviedol predstaviteľ.

Dodal, že toto jeho vyhlásenie je založené na spravodajských informáciách nižšej kategórie.

Slová prezidenta

Ukrajinský rezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer v príhovore tiež varoval Ukrajincov, aby boli v nadchádzajúcom týždni ostražití pri príprave osláv Dňa nezávislosti, ktorými si budú pripomínať 31. výročie nezávislosti od sovietskej nadvlády.

Zelenskyj upozornil, že „tento týždeň by sa Rusko mohlo pokúsiť urobiť niečo obzvlášť odporné, niečo obzvlášť kruté“.

Deň nezávislosti Ukrajinci oslavujú v stredu 24. augusta, keď zároveň uplynie šesť mesiacov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Varovanie USA

Americké ministerstvo zahraničných vecí vydalo v pondelok bezpečnostné varovanie, že Rusko stupňuje prípravy na spustenie nových útokov proti civilnej infraštruktúre a vládnym zariadeniam na Ukrajine už v najbližších dňoch.

Veľvyslanectvo USA v Kyjeve zároveň vyzvalo amerických občanov na Ukrajine, aby jej územie okamžite opustili. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

„Ak budete počuť hlasný výbuch alebo ak sa spustia sirény, okamžite hľadajte úkryt,“ uviedlo tiež americké ministerstvo vo varovaní.

„Ak budete doma alebo v nejakej budove, choďte na najnižšie poschodie stavby do priestoru s čo najmenším počtom vonkajších múrov, okien a otvorov; zatvorte všetky dvere a seďte blízko vnútornej steny, ďalej od okien či otvorov,“ dodal rezort diplomacie.

FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM