Technológie

Upozornenie pre majiteľov zariadení Apple: Polícia zaznamenala podvodné emaily

Internetová komunikácia je bežnou súčasťou každodenného života. Elektronické správy sa však často pokúšajú zneužiť podvodníci.

Ilustračný obrázok k článku Upozornenie pre majiteľov zariadení Apple: Polícia zaznamenala podvodné emaily
5
Galéria
Zdroj: TASR

Využívate zariadenie Apple? V tom prípade by ste mali zbystriť. Slovenská polícia totiž upozorňuje na podvodné emaily, ktoré sa začali šíriť aj medzi slovenskými používateľmi.

„Odbor počítačovej kriminality PZ zaznamenal phishingové správy, ktoré sú rozposielané v mene spoločnosti Apple a informujú o novej objednávke, ktorú je potrebné uhradiť a pre viac informácií o objednávke otvoriť priložený dokument,“ informuje polícia prostredníctvom stránky Hoaxy a podvody – Polícia SR.

Phishing je názov nekalej činnosti, pri ktorej sa útočník snaží pomocou elektronickej komunikácie získať od obete citlivé údaje (heslá, podrobnosti o bankových účtoch, čísla kariet a pod.)

Netreba zabúdať, že prílohy od neznámeho odosielateľa často predstavujú bezpečnostnú hrozbu. Môžu obsahovať škodlivý kód, ktorý môže poškodiť vaše zariadenie.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

V samotnom texte priloženého dokumentu sa môže nachádzať hypertextový odkaz na iné webové stránky, ktoré môžu obsahovať škodlivý kód alebo formuláre na vyplnenie citlivých údajov (napr. platobné údaje, osobné údaje a iné).

„Odbor počítačovej kriminality úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru odporúča neotvárať priložený dokument a ani „kliknúť“ na odkazy v tomto dokumente, prípadne v samotnom texte emailu,“ informujú muži zákona. Základným krokom, ktorý môže odhaliť phishing, je dôkladná kontrola adresy odosielateľa.

Ako vyzerá podozrivý nebezpečný email si môžete pozrieť v priloženej galérii!

Foto: ilustračné

Podvodný email láka majiteľov zariadení Apple
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM