Aktualizované Magazín

Umyté ovocie nemusí byť bez CHÉMIE: Zvyšky pesticídov pod šupkou odstránite TAKTO!

Tiež ste sa domnievali, že ovocie stačí dobre umyť pod tečúcou vodou? Ak sa obávate chémie pod šupkou, ostáva vám jediná možnosť.

Ilustračný obrázok k článku Umyté ovocie nemusí byť bez CHÉMIE: Zvyšky pesticídov pod šupkou odstránite TAKTO!
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Nová štúdia preukázala zvyšky pesticídov na umytom ovocí. Odborníci ako príklad uviedli jablká – do obľúbeného ovocia sa chémia dostala cez šupku. Informuje o tom People.

Keď voda nestačí

„Pesticídy prenikajú vrstvou šupky do vrstvy dužiny,“ uvádza sa v najnovšej správe publikovanej v časopise American Chemical Society. Vedci v nej upozorňujú na to, že zvyšky chémie môžu ostať na ovocí aj potom, keď sa umyjete pod tečúcou vodou. Autori štúdie uviedli, že sa nesnažia nikoho vystrašiť prítomnosťou pesticídov v potravinách, no chcú skôr poskytnúť návod, ako sa im najlepšie vyhnúť.

„Táto štúdia, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou potravín, sa snaží poskytnúť spotrebiteľom poradenstvo zamerané na zdravie,“ vysvetlil profesor Dongdong Ye z Čínskej školy materiálovej vedy a chémie na univerzite Anhui. Informuje o tom The Guardian.

Iné znepokojujúce výsledky publikoval v máji tohto roku portál Consumer Reports. Vedci upozornili na to, že niektoré potraviny obsahujú podľa ich slov nezdravé množstvo chemikálií, ktoré presahujú stanovené normy v USA: „Naše nové výsledky sú ako červené vlajky. Pesticídy predstavovali významné riziko v 20 % potravín, ktoré sme skúmali – vrátane obľúbených jedál – ako sú paprika, čučoriedky, zelené fazuľky, zemiaky a jahody.“

Obávate sa chémie? Preventívne sa môžete tohto rizika zbaviť jediným spôsobom. Prečítate na druhej strane.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM