Mário Hudák Regióny

Učitelia primátorovi: Zrušte rozhodnutie poslancov

V poslednom fungujúcom atletickom areáli v meste chce radnica postaviť hokejovú halu. Učitelia protestujú a žiadajú o zrušenie rozhodnutia.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia primátorovi: Zrušte rozhodnutie poslancov
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. Mestskí poslanci 25. mája jednomyseľne z dôvodu osobitného zreteľa schválili prenájom pozemku 5314 metrov štvorcových v areáli Základnej školy na Komenského ulici, na štyridsať rokov, za symbolické 1 euro Slovenskému zväzu ľadového hokeja (SZĽH), na stavbu hokejovej krytej haly. Ako dôvod hodný osobitného zreteľa, uviedla bardejovská majetková komisia samotný fakt výstavby športovej haly. Ide o pozemok terajšieho atletického areálu a vonkajšieho ihriska základnej školy.

Zdroj: Bardejovský Reportér

Vedeli, nevedeli

Mesto na svojej internetovej stránke uvádza, že zámer zverejnilo štandartne 14 dní pred zastupiteľstvom na vývesnej tabuli mestského úradu, internete aj v týždenníku Bardejovské Novosti. Učitelia školy však tvrdia, že sa o zámere dozvedeli až po schválení uznesenia poslancami. Mestu vyčítajú, že s nimi ani s vedením školy o veci predtým nikto nediskutoval. Vedúci mestského Oddelenia školstva a telesnej kultúry naopak tvrdí, že riaditeľ školy Ján Mika o zámere vedel a že išlo iba o predbežné schválenie podmienok, aby sa mesto mohlo prihlásiť do výzvy Slovenského zväzu ľadového hokeja a „zabojovať“ o postavenie haly v Bardejove. „Netreba robiť paniku, pretože sa zatiaľ nič nedeje a tento projekt vôbec nemusí vyjsť. Aby sme sa mohli zúčastniť výzvy, musíme totiž splniť podmienky zväzu. To znamená prenájom pozemku na štyridsať rokov a privedenie sietí k pozemku. Prípadná stavba v žiadnom prípade neohrozí športové vyžitie žiakov, ani hodiny telesnej výchovy, pretože sa aktuálne rieši odpredaj pozemkov a vytvorenie atletického školského športoviska v blízkom areáli Strednej priemyselnej školy,“ odpovedal Semanišin na otázku, prečo mesto so svojou vlastnou školou projekt vopred nekonzultovalo.

Zdroj: Bardejovský Reportér

Bližšie k deťom

„Ide o projekt výstavby malých multifunkčných športových hál, ktoré však budú prioritne využívané na hokej. Do projektu sa prihlásilo 117 obcí a miest. Záujmom zväzu je postaviť 30 takýchto multifunkčných hál. Momentálne sme vo fáze, kedy vyberáme z prihlásených miest tie, ktoré spĺňajú podmienky,“ komentoval zámer Peter Jánošík, mediálny zástupca hokejového zväzu. „Cieľom je dostať čo najviac detí v mladšom školskom veku na korčule, naučiť ich korčuľovať v rámci vzdelávacieho procesu a dať im tak príležitosť rozšíriť si svoje pohybové schopnosti. Cieľom je tiež dostať ľadové plochy do viacerých miest a obcí. Jednoducho prísť bližšie k deťom, nie čakať, kým deti prídu za nami.“

Mestá a obce sa na výstavbe majú podieľať prípravou pozemku a dotiahnutím sieti k hranici stavby. Po jej kolaudácii tiež dobudovaním športového okolia a infraštruktúry. Prevádzkovateľom haly bude SZĽH. „Výstavba týchto hál bude financovaná cez bankové financovanie, štátnu dotáciu a prísľub je aj od nórskej veľvyslankyne, že budú uvoľnené aj prostriedky z nórskych fondov,“ dodal Jánošík. Kedy by sa mal celý projekt spustiť a či bude vybrané aj mesto Bardejov nešpecifikoval.

Zdroj: Bardejovský Reportér

Škola je proti

Kolektív pedagogických pracovníkov Základnej školy na Komenského ulici 23 však s prijatým uznesením, ani s tým, aby sa na ich školskom ihrisku postavila krytá hokejová hala, nesúhlasí. Takmer štyridsať podpísaných učiteľov poslalo minulý týždeň primátorovi otvorený list, v ktorom žiadajú o zrušenie rozhodnutia mestského zastupiteľstva o prenájme pozemku a zároveň požadujú od hlavy mesta písomnú odpoveď. „Zarážajúca je pre nás skutočnosť, že o takomto zámere sme neboli informovaní napriek tomu, že sa ním závažným spôsobom zasahuje do chodu a fungovania školského procesu. Školu už teraz navštevuje 853 žiakov v 39 triedach. Už teraz sme nútení počas jednej hodiny spájať viac tried dohromady,“ uvádzajú učitelia vo svojom otvorenom liste.

Argumentujú aj faktom, že ihrisko je každý deň popoludní využívané na atletické tréningy školských športových tried a že vďaka vynikajúcim výsledkom ich atlétov sa škola už štyrikrát stala Školou roka. Za roky driny vychovali reprezentantov, ktorí uspeli na majstrovstvách Európy aj sveta do 17 rokov, ich bývalá žiačka, basketbalistka Marcela Kalistová reprezentovala dokonca na Olympiáde v Sydney, čo je, pripomínajú primátorovi učitelia, skvelá reklama nielen pre školu, ale aj pre mesto.

„Konanie mestských poslancov, ktorí chcú svojvoľným rozhodnutím, bez poznania konkrétnych okolností a hlavne zrušením jediného fungujúceho mestského atletického areálu, zabrániť ďalšiemu rozvoju žiakov školy, je pre nás nepochopiteľné,“ píšu primátorovi učitelia. Upozorňujú aj na to, že mesto tým zároveň porušuje svoju zákonnú povinnosť zabezpečovať a vytvárať čo najlepšie podmienky pre výchovu a vzdelávanie žiakov, dodržiavať koncepciu rozvoja školy a skvalitňovať podmienky pre jej činnosť (zákon č. 596/2003 Z.z. Zákon o štátnej správe v školstve a školskej samospráve). Obávajú sa, že výstavbou haly dôjde k úplnému zániku atletickej športovej činnosti na škole.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM