ELA Zo Slovenska

Učitelia chcú vyššie platy, hrozia štrajkom: Nie je vylúčené, že PRESTANÚ učiť!

Rokovania k vyšším platom v školstve sa stále vedú na viacerých úrovniach.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia chcú vyššie platy, hrozia štrajkom: Nie je vylúčené, že PRESTANÚ učiť!
Zdroj: TASR/Michal Svítok

To, čím hrozili pred Vianocami v decembri 2021, sa môže naplniť. Málo peňazí na chod škôl a vyššie platy. Aj tak by sa dali zhrnúť požiadavky, s ktorými opäť prichádzajú zamestnanci školstva, teda učitelia. Dôvodom sú podľa nich najmä inflácia a zvyšovanie cien takmer všetkého.

Prestanú učiť?

Odborári už na jeseň avizovali, že ak sa nenaplnia predvolebné sľuby o každoročnom zvyšovaní platov učiteľov o 10 percent a vyšších platoch pre začínajúcich pedagógov, budú štrajkovať a prestanú učiť. Trojpercentné zvyšovanie platov, ktoré uvidia od júla, im nestačí. Problémom sú aj finančne poddimenzované ško­ly.

Odborárom sa zatiaľ podarilo rokovať iba so samotným ministrom rezortu Branislavom Gröhlingom (SaS), na rad by mal prísť minister financií Igor Matovič (OĽANO).

„Čakáme len teraz, že ako dopadnú rokovania, či budeme úspešní alebo nebudeme. Pokiaľ budeme neúspešní, tak je tu veľký predpoklad vyhlásenia štrajku,“ uviedol pre TV Markíza šéf Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

Pedagógovia sú pripravení dokonca prerušiť vyučovanie. Na ťahu sú tak rezorty školstva a financií, ktoré z nich peniaze navyše nájde.

Nateraz všetko nasvedčuje tomu, že pôjde o klasický ping-pong a prehadzovanie si zodpovednosti.

„Ministerstvo financií sympatizuje s požiadavkami učiteľov a nebráni sa akémukoľvek rozumnému návrhu zo strany ministersrtva školstva v prípade, ak bude predstavené aj zdrojové krytie tejto požiadavky,“ uviedla pre Markízu hovorkyňa ministerstva financií Michaela Lovásová.

Niet peňazí

Rokovania k vyšším platom v školstve sa stále vedú na viacerých úrovniach. Pre TASR to potvrdil odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu

Podľa slov ministra školstva ministerstvo financií zatiaľ nepočíta so žiadnym zvýšením, aby boli naplnené ich požiadavky, uvádzajú školskí odborári.

„Minister školstva skonštatoval, že normatív financovania v regionálnom školstve je na úrovni roku 2021, čo vôbec nie je priaznivé. Na trojpercentnú valorizáciu platov od 1. júla 2022 pre zamestnancov regionálneho školstva v prenesenom výkone a zamestnancov verejných vysokých škôl je potrebné zabezpečiť 31 miliónov eur. Predstavitelia zväzu pripomenuli ministrovi, že je potrebné zabezpečiť aj financovanie prevádzok zariadení všetkých typov škôl v nadväznosti na dosah zvýšenia cien energií od 1. januára 2022,“ poznamenali školskí odborári na svojom webe.

Foto: archív

Štrajk učiteľov 2016
24
Galéria
Foto: Alexandra Húsková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM