Tradičná slovenská ŠPECIALITA bodovala: Umiestnila sa v prestížnom REBRÍČKU
Obľúbený kulinársky portál zverejnil rebríček TOP európskych syrov. Nájdeme v ňom aj tradičnú slovenskú pochúťku.
Iba nedávno prestížny kulinársky blog Taste Atlas zverejnil rebríček najlepších európskych chuťoviek. Slovákov vtedy potešilo, že prvé miesto získala dobrota našich starých mám – zemiakové placky.
Portál teraz prišiel s najnovším rebríčkom. Zameral sa v ňom na najlepšie čerstvé syry z celej Európy. I keď Slovensko tentoraz neobsadilo „medailové“ priečky, umiestnenie našej tradičnej pochúťky poteší.
TOP 3 čerstvé syry
Úplne NAJ čerstvým syrom zo starého kontinentu je podľa Taste Atlas talianska Burrata. Portál ju opisuje ako skutočnú lahôdku s najkrémovejším vnútrom a bohatou chuťou čerstvého mlieka.
Na druhom mieste sa umiestnil syr Stracchino z Talianska. Má krémovú až maslovú štruktúru, vďaka čomu sa často používa ako nátierka.
Bronzové umiestnenie si vyslúžila Mozzarella vyrobená v talianskej Kampánii. Má jemnú, mierne kyslú chuť a hodí sa k rôznym talianskym predjedlám.
Slovenská špecialita
Ako sme spomenuli, v prestížnom rebríčku sa nestratila ani slovenská špecialita – bryndza. Tá obsadila pekné 25. miesto z celkovo 50 hodnotených syrov.
„Slovenská bryndza je mäkký syr vyrobený z ovčieho mlieka z horských oblastí Slovenskej republiky,“ opisuje našu delikatesu Taste Atlas.
Portál turistom pripomína, že bryndza tvorí hlavnú súčasť našich tradičných pokrmov – halušiek a bryndzových pirohov, ktorým dodáva jedinečnú chuť a arómu.
„Má jemnú vôňu ovčieho mlieka a aj jedinečne kyslú chuť, ktorá je jemne slaná a korenistá,“ dodáva.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné