Aktualizované Zo zahraničia

Zámer nevyšiel: Najsilnejšia raketa na svete počas 1. letu vybuchla už pár minút po štarte

Starship – najsilnejšia raketa v histórii – má v budúcnosti dopraviť astronautov na Mesiac, Mars a ďalej do vesmíru.

Ilustračný obrázok k článku Zámer nevyšiel: Najsilnejšia raketa na svete počas 1. letu vybuchla už pár minút po štarte
Zdroj: TASR AP Photo/Eric Gay

Vesmírna raketa Starship spoločnosti SpaceX, ktorá vo štvrtok odštartovala na svoj prvý skúšobný let z kozmodrómu v Boca Chica v americkom Texase, po niekoľkých minútach vybuchla. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Starship – najvýkonnejšia raketa v histórii – má v budúcnosti dopraviť astronautov na Mesiac, Mars a ďalej do vesmíru. Stodvadsať metrov dlhá raketa mala obletieť okolo Zeme a napokon dopadnúť do Tichého oceánu. Na jej palube sa nenachádzala posádka a neniesla ani žiaden satelit.

Manéver zlyhal

Samotná kozmická loď Starship sa mala odpojiť od prvostupňovej rakety Super Heavy po troch minútach od štartu.

Tento manéver však zlyhal, celá súprava začala podľa agentúry AP klesať a napokon po štyroch minútach od štartu vybuchla a zrútila sa do Mexického zálivu. Z celkovo 33 motorov rakety ich už po štarte niekoľko nefungovalo. Raketa však dokázala vystúpiť do výšky 39 kilometrov.

„Keďže skúšobný let nebol príliš vzrušujúci, prebehla rýchla neplánovaná demontáž Starshipu pred jeho plánovaným odpojením (od prvostupňovej rakety),“ napísala na Twitteri spoločnosť SpaceX.

Majiteľ firmy Elon Musk ešte pred štartom povedal, že „ak sa nám podarí dostať dostatočne ďaleko od štartovacej rampy, kým sa niečo pokazí, tak to budeme môcť považovať za úspech. Len neodpáľte rampu.“

Veľa sa naučili

V uplynulých týždňoch dával Starshipu 50-percentnú šancu, že dosiahne orbitu.

Po štvrtkovom teste bol spokojný. „Veľa sme sa naučili, zužitkujeme to o niekoľko mesiacov pri ďalšom skúšobnom štarte,“ napísal na Twitteri.

Pôvodne plánovaný pondelkový štart Starshipu zrušili pre problémy s tlakom na prvom stupni nosnej rakety. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) si loď Starship vybral na pristátie svojich astronautov na povrchu Mesiaca počas misie Artemis 3, ktorá je oficiálne naplánovaná na rok 2025.

Astronauti sa na Mesiac vydajú v kapsule Orion, ktorá sa následne spojí s novou verziou lode Starship, predtým umiestnenou na obežnej dráhe Mesiaca. Tá potom bude slúžiť ako lunárny pristávací modul.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM