ELA Správy Zo Slovenska

To sme fakt tak BLBÍ? pýtajú sa Slováci. Veľká časť národa totiž verí, že Zem je PLOCHÁ

Lukáš Machala, vedúci služobného úradu ministerstva kultúry, sa už nemusí cítiť zahanbene. V pochybnosti o plochosti resp. neguľatosti Zeme nie je sám, ukázal prieskum.

Ilustračný obrázok k článku To sme fakt tak BLBÍ? pýtajú sa Slováci. Veľká časť národa totiž verí, že Zem je PLOCHÁ
Zdroj: pixabay.com

Riešiť v 21. storočí otázku, či je Zem plochá alebo guľatá, je vcelku úsmevné. Niektoré fakty sú už notoricky toľkokrát overené a dokázané, že ich spochybňovanie svedčí skôr o mentálnej a vedomostnej úrovni.

Planéta Zem je guľatá, alebo presnejšie, má tvar elipsoidu. Avšak ani tieto dávno dokázané vedecké závery stále nestačia. Až „strašidelne“ veľa Slovákov tomu aj tak never a myslí si, že Zem je plochá.

Ako sa však ukázal prieskum agentúry MNFORCE, Slovákov s týmto názorom je oveľa viac, ako sme si možno mysleli.

Každá piaty Slovák

Prieskum uverejnili na sociálnej sieti Dáta bez pátosu, bol vykonaný na vzorke 1000 respondentov a priniesol šokujúce výsledky. Až 20 percent Slovákov si totiž myslí, že Zem je plochá.

Na jednoduchú otázku, či je Zem guľatá, vyjadrilo jasný nesúhlas až 12 percent našincov. Ďalších 8 percent vyjadrilo skôr nesúhlasné stanovisko.

„Výsledky zo Slovenska sú len ťažko uveriteľné. Nemôže byť dôvodom len to, že sme na druhej strane rieky Morava. Nemôže byť dôvodom ani mnoho storočí v Uhorskej a nie v Rakúskej časti monarchie. Nemôže byť dôvodom ani silná polarizácia spoločnosti, hľadanie vinníkov za skutočné aj vymyslené krivdy," hovoria Dáta bez pátosu.

„Strašenie v spoločnosti prerástlo únosnú mieru, ale skutočný strach ide práve z takýchto zistení a prieskumov. Čaká nás všetkých na Slovensku veľa roboty. S niektorými úlohami si poradili už v starovekom Grécku, a tak niektorí z nás musia začať od piky,“ dodáva profil.

Sme tak hlúpi?

Ak sa pozrieme do Česka, tam je situácia úplne iná. S guľatosťou Zeme súhlasí približne 90 percent Čechov a iba 7 percent populácie tento fakt spochybňuje.

Prieskum sa dostal aj na satirickú stránku Zomri a tak ako pod samotným príspevkom, aj tam sú mnohí Slováci zdesení. „Slováci sú proste sprostý národ, treba sa s tým zmieriť alebo zbaliť a odísť. Dokazujú to pri každých voľbách od 93, dokazujú to v anketách pri jednoduchých otázkach učiva základnej školy. A nie, dobre tu nebude, len horšie,“ zhrnul Martin.

Špeciálne pre Machalu

Nielen Machala, ale aj tí, ktorí pochybujú, by si minimálne mohli pozrieť odborné dokumenty na internete resp. hocikto si môže pozrieť napríklad zábery, ktoré vysiela vesmírna stanica ISS.

Pre tvnoviny.sk reagoval pred časom na Machalu aj predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity Jakub Kapuš. Pretože na margo pochybností o guľatosti Zeme reagoval mimoriadne nadnárodným spôsobom.

„Využili sme jednu zo slovenských družíc, ktorú sme postavili a ktorá práve lieta okolo Zeme. Družica v týchto chvíľach okolo celej planéty vysiela správu v preklade do slovenčiny, že Zem je guľatá. Takýmto spôsobom sme chceli poukázať na výroky vysokého štátneho úradníka pána Machalu,“ vysvetlil.

Tie stovky správ od vás neostávajú neprečítané...

Posted by Zomri on Thursday, June 6, 2024

GRAF DŇA: AKO JE TO TEDA S TOU PLOCHOU ZEMOU? Zdieľame aj so zdrojom. Otázku podľa agentúry pochopili aj v Česku a aj na...

Posted by Dáta bez pátosu on Wednesday, June 5, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM