To isté jedlo, TRI rozdielne ceny: Gastrosektor zasiahol po zmene sadzby DPH veľký CHAOS
Od januára platí zmena, ktorá prináša kuriózne situácie. Cena jedla sa mení podľa toho, či ho zjete v podniku, zoberiete si ho so sebou alebo si ho dáte doviezť.
Gastrosektor pôvodne potešilo zníženie sadzby DPH na jedlo a ubytovanie na päť percent. Nový rok ale priniesol poriadne zmätky. Ako informuje server spravy.rtvs.sk, v súvislosti s poskytovanou službou sú platné rôzne DPH.
Tri rôzne DPH za také isté jedlo
Podnikatelia v hotelierstve a gastre upozorňujú na problémy. Objednáte si kávu, jedlo, alkohol alebo nealkoholické nápoje a rozhodnete sa ich skonzumovať priamo v reštaurácii? V tom prípade na účte uvidíte DPH vo výške 5 percent.
Ak si však jedlo vezmete so sebou, reštaurácia vám naúčtuje 19-percentnú DPH. A ak vám to isté jedlo prinesie externá donášková služba, pripravte sa na sadzbu DPH 23 percent a zaplatiť musíte aj poplatok za donášku.
Majiteľ pizzerií pre portál vysvetľuje, že pizzu pripravujú stále rovnako a je jedno, kde ju zjete. Hoci sú náklady rovnaké, DPH musia účtovať inak.
Situácie, ktoré prekvapia
Rozdielne sadzby DPH v reštauráciách a hoteloch prinášajú aj ďalšie nepochopiteľné situácie. "V bare, ak si dá niekto arašidy, majú päťpercentnú DPH. Pokiaľ sú v hotelovej izbe, v chladničke alebo minibare majú 23-percentnú DPH,“ vysvetľuje riaditeľka hotela Lucia Arbetová.
„Ak si objednávate, tak nie džin s tonikom ako miešaný nápoj, ale dať si džin a tonik, lebo tam je na nealko nápoj 19 a na alko 23 percent,“ dodal generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií SR Martin Novotný.
Prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií poukazujú na zložitosť. Pre rozdielne sadzby DPH sa obávajú možných chýb pri účtovaní. „V jednom systéme nahratých päť sadzieb DPH, to je strašne veľa. A to si vyslovene koleduje o akékoľvek chyby, ktoré sa určite budú diať,“ vraví Arbetová.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné