Barbara Dallosová Regióny Zo Slovenska

Tajomný tunel nad Kremnicou: Vedeli ste, že v tomto je svetovým unikátom? FOTO

Technická pamiatka v Kremnických vrchoch ukrýva mnoho príbehov. A niečím je výnimočná i v svetovom merítku. Prejdite sa Görgeyho tunelom...

Ilustračný obrázok k článku Tajomný tunel nad Kremnicou: Vedeli ste, že v tomto je svetovým unikátom? FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Görgeyho tunel patrí medzi lákadlá pre návštevníkov Kremnických vrchov. Technická pamiatka s bohatou históriou ukrýva niekoľko príbehov, pričom zrejme najdramatickejším je ten z meruôsmych rokov, kedy sa cezeň maďarská armáda, zahnaná cisárkymi vojskami, prebúrala na bystrickú stranu. Vojsko viedol generál Artur Görgey, ktorý tak dal tunelu nad Kremnicou meno.

Görgeyho tunel vedie cez skalnaté bralo v sedle Vyhnátová. Pôvodne ho vybudovali v 16. storočí, do dnešnej obnovenej podoby ho v roku 2016 opravili turistickí nadšenci.

Cez Tunel vedie turistický chodník Tajov – Kremnica, ponad Tunel zase známa Cesta hrdinov SNP, čo vytvára jedinú známu mimoúrovňovú križovatku značených turistických trás na svete.

Pri tuneli pred časom pribudla tabuľa ozrejmujúca práve príbeh prechodu cárskych vojsk. Osadenie repliky pôvodnej bronzovej tabule, ktorá je uschovaná v depozitári múzea, iniciovala partia dobrovoľníkov. Zatiaľ čo pôvodná pamätná tabuľa bola v maďarčine, na jej replike si turisti prečítajú aj preklad do slovenčiny.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM