Boris Macko Regióny

Tajomný pelikán v erbe Lučenca. Rozmýšľali ste niekedy, ako sa tam dostal?

Väčšinou sa nimi chvália šľachtici, no majú ich aj mestá. Erby často prejdeme bez povšimnutia, čo je škoda, lebo odzrkadľujú historický vývoj. Lučenec sa môže pochváliť zaujímavým kúskom, ktorému dominuje pelikán.

Ilustračný obrázok k článku Tajomný pelikán v erbe Lučenca. Rozmýšľali ste niekedy, ako sa tam dostal?
Foto: Mesto Lučenec

Pelikán je v erbe Lučenca aj napriek tomu, že tento vták sa na Slovensku nevyskytuje. Vedúca lučeneckého pracoviska Štátneho archívu v Banskej Bystrici Kristína Becaniová ale tvrdí, že to má logiku. „Pelikán s tromi mláďatami je jedným z kresťanských symbolov. Na Slovensku má ešte pelikána v erbe mestečko Hanušovce nad Topľou a v Poľsku sa tiež vyskytuje v erboch niektorých obcí,“ vysvetľuje Becaniová.

Traduje sa, že pelikán si v čase núdze o potravu, keď nemal čo dať svojim mláďatám, zobákom rozďobal vlastnú hruď a krvou z nej ich nakŕmil. To symbolizuje Kristovu obeť na kríži. „Pre nás je to dnes ťažko pochopiteľné, ale v stredoveku bola náboženská symbolika bežná. Vrcholila v 15. storočí, keď sa objavili prvé pamiatky svedčiace o používaní symbolu pelikána v Lučenci,“ upresnila Becaniová. No mestský erb vznikol až v 18. storočí, keď bol pelikán vložený do štítu. Súvisí to aj s vplyvom cirkvi v meste, rovnako aj s nástupom protestantov. V istom období boli takmer všetci vo vedení Lučenca Kalvíni.

Podľa Becaniovej sú legendy viažuce sa k pelikánovi v mestskom erbe pekné, ale nemajú reálny základ. „Hovorí sa napríklad o tom, že tri mláďatá symbolizujú tri veľké požiare v histórii. A vták v erbe nemal byť pelikán, ale fénix, ktorý bol symbolom toho, že fénix viackrát vstal z popola. No priaznivcov legiend a povestí musím sklamať, lebo to nie je pravda,“ uzavrela Becaniová.

Čítajte tiež:

FOTO: Japonci už klenot regiónu našli. Šomošku objavujú aj Lučenčania

Šomoška pred storočiami dlho hnevala Turkov. Ako im stovka vojakov narobila problémy?

ZDROJ: lucenec.dnes24.sk

Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM