han Zo Slovenska

Tabák a ďalší poslanci majú po chlebe: V parlamente im ZAKÁZALI čínsky TikTok!

Aplikácia TikTok bude v celej infraštruktúre Kancelárie Národnej rady (NR) SR blokovaná a nebude možné ju používať. Vyplýva to z listu vedúceho kancelárie parlamentu Daniela Guspana poslancom, ktorý má TASR k dispozícii.

Ilustračný obrázok k článku Tabák a ďalší poslanci majú po chlebe: V parlamente im ZAKÁZALI čínsky TikTok!
Zdroj: www.pexels.com

Upozornil na to Denník N. Guspan zamestnanom Kancelárie NR SR zakazuje inštalovať a používať zakázané aplikácie na všetkých zariadeniach parlamentu.

Zakázané bude pripájanie sa do siete kancelárie prostredníctvom VPN alebo pristupovať k web mailu, emailu, iným aplikáciám alebo informačným systémom zo zariadení užívateľov alebo iných, na ktorých je nainštalovaná aplikácia.

Zamestnanci taktiež nemôžu komunikovať z počítačovej siete kancelárie so servermi zakázaných aplikácií alebo zakázanými aplikáciami. Zakázané je aj akýmkoľvek spôsobom obchádzať bezpečnostné opatrenia.

Dávajú pozor

Kancelária zamedzila inštalácii a používaniu aplikácií, ktoré sú považované za bezpečnostnú hrozbu na parlamentných zariadeniach. Zablokovala sieťovú komunikáciu takýchto aplikácií v počítačovej sieti NR SR a detekuje pokusy o inštaláciu alebo nainštalovanie týchto aplikácii.

TikTok podľa Guspana zbiera neprimerané množstvo informácií zo zariadení, na ktorých sa prevádzkuje. „Množstvo, spôsob a typ údajov, ktoré sú zbierané, nezodpovedá primárnemu určeniu aplikácie ako sociálnej siete a môžu byť použité na cielený kybernetický útok na konkrétne osoby,“ uviedol v liste poslancom.

Doplnil, že aplikácia môže nazbierané údaje zneužiť na škodlivú manipuláciu či vydieranie osôb. V prostredí parlamentu to môže viesť k ohrozeniu bezpečnosti alebo strategických záujmov SR.

Kancelária NR SR podľa Guspana berie riziká vyplývajúce z týchto hrozieb vážne a uvedomuje si svoju zodpovednosť pri zabezpečovaní kybernetickej odolnosti informačného systému.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM