Barbara Dallosová Magazín

Tá že má 70? Dagmar Havlová oslavuje jubileum, žiadna dôchodkyňa, stále je to KOSŤ!

Jedna z najobsadzovanejších herečiek a bývalá prvá dáma oslavuje sedemdesiatku. Žije však stále naplno a na svoj vek rozhodne nevyzerá.

Ilustračný obrázok k článku Tá že má 70? Dagmar Havlová oslavuje jubileum, žiadna dôchodkyňa, stále je to KOSŤ!
Zdroj: Instagram.com/dagmarhavlova_official

Herečka Dagmar Havlová Veškrnová vytvorila na divadelných scénach i na filmovom plátne množstvo komediálnych aj dramaticky ladených úloh. Najvážnejšiu rolu jej však nachystal osud vo chvíli, keď sa stala manželkou českého prezidenta Václava Havla. Stála po jeho boku takmer 15 rokov a ako prvá dáma sa zhostila rôznych charitatívnych aktivít. Po smrti českého prezidenta sa vrátila k hereckej práci.

Manželka prezidenta Václava Havla a herečka Dagmar Havlová Veškrnová sa v stredu 22. marca dožíva 70 rokov.

Herecké začiatky

Dagmar Veškrnová sa narodila 22. marca 1953 v Brne v mestskej časti Židenice. V roku 1971 absolvovala dramatický odbor brnianskeho Štátneho konzervatória. V období rokov 1971 až 1975 študovala na Janáčkovej akadémii múzických umení (JAMU) v Brne. Už počas štúdií sa stala členkou Divadla na provázku a neskôr vo viacerých ďalších divadlách.

Už počas vysokoškolského štúdia si mladú a temperamentnú herečku všimol režisér Juraj Herz, aby ju obsadil do filmu Holky z porcelánu (1974). Tým odštartovala jej produktívna herecká kariéra a vidieť sme ju mohli v mnohých snímkach. Počas pomerne dlhého obdobia patrila k najobsadzova­nejším herečkám a nakrúcala päť až desať filmov ročne.

Prvá dáma

Dňa 4. januára 1997 sa Dagmar Veškrnová vydala za českého prezidenta Václava Havla. Oženil sa s ňou len desať dní po prepustení z nemocnice, kde mu odstránili zhubný nádor na pľúcach. Ako prvá dáma sa venovala Dagmar Havlová Veškrnová charitatívnej činnosti.

K herectvu sa vracala len sporadicky, napríklad v autobiografickej snímke Odcházení (2011), ktorú Havel sám režíroval.

Posledný československý a prvý český prezident Václav Havel zomrel 18. decembra 2011. Rok po jeho smrti 13. decembra 2012 sa Dagmar Havlová Veškrnová opäť objavila na verejnosti v úlohe herečky.

Úspech v podobe Českého leva v kategórii najlepšej herečky jej nedávno priniesol film Vlastníci, ktorý v roku 2019 nakrútil český režisér Jiří Havelka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a na Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM