rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zlé správy pre naše peňaženky! Rast cien bude najvyšší v celej eurozóne

Zdražovanie sa tak skoro neskončí. Aj v budúcom roku prekročí inflácia na Slovensku desať percent.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zlé správy pre naše peňaženky! Rast cien bude najvyšší v celej eurozóne
Zdroj: TASR/Roman Hanc

V budúcom roku ceny na Slovensku vzrastú o ďalších vyše desať percent. Vyplýva to z aktuálnej prognózy Medzinárodného menového fondu. Bude to vôbec najvyšší rast spomedzi všetkých krajín, ktoré platia eurom.

Iba my?

Celá Európa zažíva v dôsledku vojny na Ukrajine a energetickej krízy vysokú infláciu. „Vo Veľkej Británii pretrvajú vysoké ceny najdlhšie z vyspelých európskych krajín. Vyšší rast bude mať iba Slovensko,“ informuje BBC.

Štáty v strednej a východnej Európe – najmä Česko, Maďarsko a Slovensko – môžu vzhľadom na ich závislosť na ruskom plyne čeliť problémom,“ varuje menový fond. Príliš chladná zima by mohla spôsobiť obmedzovanie spotreby energie v Nemecku, čo môže mať drastický vplyv aj na priemysel v celej eurozóne.

Vláda chystá vyše tri miliardy

Na krízu reagovalo aj ministerstvo financií návrhom rozpočtu verejnej správy na budúci rok.

Minister financií Igor Matovič v návrhu vyčlenil rezervu za 3,5 miliardy eur, ktorá má slúžiť na boj proti vysokým cenám.

Hlavným cieľom rozpočtu na rok 2023 je kompenzácia negatívnych vplyvov na slovenskú ekonomiku. „Z nich ekonomicky najzásadnejším a najnákladnejším bude boj s energetickou krízou,“ tvrdí ministerstvo.

Minister Matovič zatiaľ nepovedal, ako presne chce miliardový balík rozdeliť a použiť. Jednorazové zdroje v objeme 3,5 miliardy eur majú byť určené pre „firmy, obyvateľstvo a verejné inštitúcie, ktorými pomôže vysporiadať sa s enormným nárastom cien energií

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM