rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vinníkom pádu vlády je Matovič! Je nespoľahlivý, urážlivý a posmešný

Zahraničné médiá komentujú koniec vlády a všímajú si bizarnú "demisiu" ministra financií Matoviča v prezidentskom paláci.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vinníkom pádu vlády je Matovič! Je nespoľahlivý, urážlivý a posmešný
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Pád vlády Eduarda Hegera komentujú viaceré zahraničné médiá. Predchádzala jej teatrálna príhoda v prezidentskom paláci, kde minister financií Igor Matovič najskôr demisiu podal, ale potom si to rozmyslel. O politickej situácii písali naprieč zemeguľou, správu dokonca prebral aj web na Haiti.

Teátro v paláci

Rozmyslel som si to. Matovič doslova vytrhol svoju demisiu prezidentskému úradníkovi z ruky,“ informuje české Echo.cz. Aj to bol dôvod, prečo bývalý koaličný partner, strana SaS, hlasovala za koniec vlády.

Podľa Respektu je príčinou vyslovenia nedôvery práve predseda OĽaNO.

Jeho osobnosť a správanie k partnerom i občanom, večné šarvátky, ktoré vyvolával, nekoordinované rozhodnutia, urážlivý a posmešný štýl a nemožnosť spoľahnúť sa na jeho slovo,“ vymenúva Respekt.

Chaos pokračuje

Vláda síce padla, ale koniec chaosu je v nedohľadne,“ komentuje nemecký Süddeutsche Zeitung. Politické strany sa budú musieť dohodnúť na termíne predčasných parlamentných volieb.

Politická kríza na Slovensku je najmä dôsledkom nekonečných sporov medzi lídrami, ktorí v roku 2020 vyhrali voľby s prísľubom bojovať s korupciou a klientelizmom,“ pripomína Financial Times. Krajina pritom v súčasnosti čelí vysokej inflácii a slabému hospodárskemu ras­tu.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM