Monika Hanigovská Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Slovenská kuchyňa na úrovni Egypta? Ocitli sme sa v TOP svetovom rebríčku

Slovensko sa vďaka výnimočným jedlám prebojovalo medzi najlepšie svetové kuchyne. Prvé priečky si však uchmatli iné európske krajiny. Predbehli nás aj naši susedia!

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Slovenská kuchyňa na úrovni Egypta? Ocitli sme sa v TOP svetovom rebríčku
Zdroj: Instagram.com/timeakittiokos , Instagram.com/chef_from_thewoods

Zážitkový cestovný sprievodca tradičných jedál s názvom TasteAtlas zostavil a zverejnil rebríček najlepších svetových kuchýň naprieč svetom.

Prvé miesto získala krajina známej frázy: La dolce vita. No kritikov neočarili len talianske pokrmy, na druhom mieste sa ocitla známa grécka kuchyňa a trojku uzatvárajú španielske recepty.

Do rebríčka 95 najlepších krajín sa prebojovali aj recepty našich starých materí. Slovensko získalo 50. miesto a nechalo za sebou Egypt (51. miesto), Singapur (52. miesto) či napríklad Afganistan (53. miesto). Našim susedom sa však darilo výrazne lepšie.

Ako sa predviedli susedia?

Poľsko presvedčilo konzumentov natoľko, že sa v rebríčku vyšvihlo na 14. miesto, pričom Maďarsko skončilo na 21. mieste a Česko sa prepadlo o niekoľko priečok nižšie, vyslúžilo si 27. miesto. Rakúsko si vybojovalo 33. a Ukrajina 41. miesto.

Pokrmy, čo bodovali

Najobľúbenejšie slovenské jedlá ohodnotili food pôžitkári viac ako len dobre. Hodnotili mäsité, bezmäsitá aj sladké jedlá a žiadne z nich nezískalo menej ako 4 hviezdičky z maximálnych 5.

TasteAtlas dáva do pozornosti pochúťky ako guláš, halušky, bryndzové halušky, kapustnicu, šišky, makovník, zemiakové placky, Skalický trdelník, laskonky, Bratislavský rožok, lokše a parené buchty.

TasteAtlas pritom detailne rozoberá každé známe jedlo zvlášť. Tak napríklad o Skalickom trdelníku píše, že je to dutý pekársky výrobok valcového tvaru vyrábaný navíjaním mäkkého cesta na valček zvaný „trdlo“ a čitateľom voňavú pochúťku „dochucuje“ príbehom vzniku.

Trdelník od sedmohradského kuchára?

„Toto netradične tvarované pečivo sa vyrába v severozápadnej časti Slovenskej republiky, neďaleko hraníc s Českou republikou na severe a rieky Myjava na juhu. Podľa historikov skúmajúcich pokrmy bol v meste Skalica na hraniciach Slovenska a Česka v 18. storočí maďarský generál, ktorého spoločníkom bol sedmohradský kuchár. Mal recept na túto pochúťku,“ pripomína tamojší sprievodca tradičných jedál.

Zahraničný portál zároveň poukazuje na to, že v Maďarsku existuje takmer identické, o niečo väčšie pečivo známe ako kürtőskalács, ktoré však na rozdiel od Skalického trdelníka nie je chránené právom EÚ.

Top slovenské potraviny

TasteAtlas zaostril nielen na hotové jedlá, ale aj na suroviny či potraviny a zostavil rebríček najobľúbenejších. Ktoré bodovali najviac? V rebríčku top 12 sa nachádza bryndza, oštiepok, parenica, oravský korbáčik, oškvarky, a konkrétne aj Zázrivský korbáčik, Liptovská saláma, Ovčí hrudkový syr – salašnícky, Tekovský Salámový Syr, Zázrivské vojky, Ovčí salašnícky údený syr, Klenovecký Syrec, Paprika Žitava a Stupavské Zelé.

TasteAtlas zároveň vyhodnotil aj slovenské nápoje a za najobľúbenejšie z nich vyhlásil Spišskú borovičku a žinčicu.

Mohlo by vás zaujímať:

Očakávali ste, že sa Slovensko umiestnilo v rebríčku vyššie?

áno 47.9%
nie 52.1%
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM