MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Skvelá správa! Ďalšia automobilka postaví nový závod

Porsche verí slovenským rukám a tak napriek ekonomickému prepadu avizuje rozbehnutie novej výroby neďaleko Nového Mesta nad Váhom. Prácu by malo nájsť viac ako tisíc zamestnancov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Skvelá správa! Ďalšia automobilka postaví nový závod
Zdroj: TASR/AP

V čase koronakrízy a prepúšťania mimoriadne poteší, keď nejaký investor postupuje presne opačným smerom a pracovné miesta vytvára.

Automobilka Porsche patrí pod krídla nemeckého koncernu Volkswagen a zjavne sa jej na Slovensku páči. Nový závod pri Hornej Strede by mal začať vyrábať o šesť rokov.

Výroba karosérií

Portál metro.us priniesol informáciu o zámeroch nemeckej automobilky na Slovensku, ktorá napriek ekonomickej kríze plánuje novú výrobu.

“Porsche sa chystá postaviť nový závod na výrobu karosérií na Slovensku. Vytvoriť by mohol až 1200 pracovných miest,” uvádza metro.us a odvoláva sa pritom na zistenie Denníka N.

Portál dodáva, že nemecká automobilka už na Slovensku prevádzkuje jednu fabriku a zároveň stavia technologické centrum, na ktoré by nový závod mal nadväzovať. Fabrika pri Hornej Strede by mala využívať výsledky výskumu a vývoja z technologického centra.

Spustenie o šesť rokov

Ak všetko pôjde podľa plánov, Porsche by malo začať stavať nový závod v roku 2024. Hodnota tejto investície sa odhaduje na 250 miliónov eur.

Výrobné linky by sa mali rozbehnúť v roku 2026. Ľudia zruční v automobilovom segmente by však mohli získať prácu aj v technologickom centre, ktoré bude hotové o tri roky skôr.

Slovensko si tak upevňuje povesť automobilovej mocnosti. Ako pripomína metro.us, “Slovensko je najväčší svetový výrobca automobilov v prepočte na hlavu, pričom v minulom roku vyrobilo 1,1 milióna vozidiel.”

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM