rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prezidentka Čaputová čelí kritike. Pri obrannej dohode naletela Ficovi!

Slovenská prezidentka se dostala pod nezvyčajnú paľbu kritiky. Komentátori jej vyčítajú, že jej interpretačná doložka k obrannej dohode s USA je "hrubá chyba."

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prezidentka Čaputová čelí kritike. Pri obrannej dohode naletela Ficovi!
Zdroj: Facebook.com/Zuzana Čaputová

Po tom, čo prezidentka Zuzana Čaputová predstavila svoju „interpretačnú doložku“, ktorou sa snaží zmierniť napätie okolo obrannej dohody s USA, sa na hlavu štátu spustila kritika.

Voda na mlyn Ficovi?

Množia sa názory, „že tým iba pomohla opozícii šíriť konšpirácie o prítomnosti americkej armády na Slovensku,“ píše český portál idnes.cz. Zaznievajú slová o zbytočnej a hrubej chybe.

Okolo dohody sa v krajine strhla búrlivá diskusia a najmä opozícia ju hlasno kritizovala. Expremiér a šéf Smeru-SD Robert Fico napríklad vyhlásil, že zmluva je pre Slovensko nevýhodná a narušuje zvrchovanosť a suverenitu štátu. Dohoda pritom nie je nová a pripravovali ju už minulé vlády pod vedením Smeru.

Prezidentka Čaputová obrannou zmluvu s USA považuje za štandardný spôsob zlepšenia obrannej spolupráce a podporuje ju. Podpísalo ju 23 z tridsiatich členských krajín NATO vrátane Poľska a Maďarska.

„Vylepšila“ ju však o doložku, v ktorej sa píše, že dohoda nie je rozhodnutím o „vytvorení vojenských základní na území Slovenska“ a ani o "prítomnosti amerických vojakov na slovenskom území.“

Prezidentka sa mýli

Práve kvôli ústupkom opozičnej kritike teraz prezidentka Čaputová čelí kritike domácich komentátorov, informuje idnes.cz.

Interpretačná doložka hneď zjednotila odporcov aj podporovateľov obrannej dohody so Spojenými štátmi. Svorne si myslia, že prezidentka urobila chybu,“ píše napríklad v jednom komentári na HN Online.

Prezidentku kritizuje aj denník Sme: „Čaputová vyšla Ficovi v ústrety a bola po zásluhe potrestaná.“

Je to také varovanie pred konzumáciou nedostatočne tepelne upraveného mäsa vo vegánskej reštaurácii," píše k doložke profesor z univerzity v Rotterdame Michal Onderčo.

Neprehliadnite...

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM