MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Potápame si cestovný ruch, turisti hromadne rušia dovolenky u nás

Obava z povinnej karantény po príchode na Slovensko spôsobila, že mnoho cudzincov zrušilo už zakúpený letný pobyt v slovenských horách a kúpeľoch.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Potápame si cestovný ruch, turisti hromadne rušia dovolenky u nás
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Pre neočkovaných turistov je povinnosť nastúpiť do 14-dňovej karantény s možnosťou skrátiť si ju na piaty deň PCR testom nepríjemnou prekážkou.

Český portál novinky.cz informuje, že mnohí sa preto rozhodli ísť radšej dovolenkovať inam. Ústavný súd v Košiciach už medzitým pozastavil platnosť tejto prísnej vyhlášky. Na výsledný efekt si však ešte treba počkať.

Škrt cez rozpočet

Český portál píše, že slovenskí hoteliéri a majitelia turisticky atraktívnych prevádzok dúfali, že tohtoročná letná sezóna už bude lepšia ako katastrofálny minulý rok. Protipandemické opatrenia Hegerovej vlády im však urobili škrt cez rozpočet.

„Neočkovaným turistom hrozí po príchode na Slovensko karanténa. V termálnych kúpeľoch Štúrovo rušia svoje pobyty najmä turisti z Česka,“ píšu novinky.cz.

Kúpele sa snažia vychádzať klientom v ústrety a ponúkajú možnosť vrátiť peniaze naspäť vo výške 90% z ceny, alebo si preložiť pobyt na ďalší rok. Portál dodáva, že Slovensko stráca turistov zo všetkých okolitých krajín.

„Vláčik, ktorý jazdí cez dunajský most do maďarského Ostrihomu, sa vracia do Štúrova väčšinou prázdny. Kedysi býval plný maďarských turistov. To už je minulosť,“ dodávajú novinky.cz.

Ich článok ešte nezachytil rozhodnutie slovenského ústavného súdu, ktorý tento režim pre ľudí prichádzajúcich na Slovensko zrejme zásadne zmení. Aké nové pravidlá príjme slovenská vláda však ešte nie je známe.

Viac o téme cestovania

Prázdne Tatry?

Minulý rok sa domáci Tatranci nevedeli vynadívať na svoje veľhory bez turistov. Mnohí si pochvaľovali prázdne turistické chodníky. Hotelieri však škrípali zubami, pretože nemali obrat. Tento rok to už vyzeralo nádejne, ale aj tam prísne opatrenia napokon odradili mnohých cudzincov.

„Zaznamenali sme masívne rušenie predovšetkým zo strany zahraničných turistov, ktorí sa nechcú podrobiť súčasným cestovným pravidlám. Nájde sa tu niekoľko českých turistov, ale Poliaci nezostávajú vôbec a Maďari veľmi zriedkavo,“ cituje portál Luciu Blaškovú z organizácie Región Vysoké Tatry.

Objednanú dovolenku vraj zrušili aj niektorí slovenskí klienti. Nepáči sa im, že do hotela s wellness potrebujú očkovanie alebo negatívny test, ktorý si musia zaplatiť. Sťažuje sa aj zámok Château Belá, kde klienti rušia firemné akcie. „Španielska klientela dokonca zrušila rezerváciu celého zámku na svadbu,“ dodávajú novinky.cz.

Aj takto Slovensko zaujalo svet

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM