Monika Hanigovská Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pápež si k nám neprišiel zamávať. Je posolstvo jeho cesty odhalené?

Odhalili posolstvo pápeža Františka? Zahraničné médiá sledujú každý jeho krok. Všímajú si jeho gestá a slová.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pápež si k nám neprišiel zamávať. Je posolstvo jeho cesty odhalené?
109
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Ešte len včera (12. septembra) vkročil na slovenskú pôdu, no už teraz jeho slová a gestá rozoberajú zahraničné médiá. Agentúra DPA, ktorú ďalej cituje TASR, zároveň upozornila, že Františkov ďalší deň na Slovensku môže byť „zaujímavý“.

Inak ako u suseda

Zahraničné redakcie najprv opísali rýchlu návštevu v Maďarsku a potom sa začali venovať Slovensku. Neušlo im, že zatiaľ čo v Budapešti varoval pred hrozbou antisemitizmu, ktorý stále číha v Európe i mimo nej, tak u nás obrátil pozornosť na členov židovskej komunity.

„Toto je rozbuška, ktorá nesmie začať horieť. Najlepší spôsob, ako ju zneškodniť, je spolupráca a podpora bratskej jednoty,“ povedal u našich južných susedov, v rámci stretnutia medzi predstaviteľmi katolíckej cirkvi a židovskej komunity. Informoval o tom portál MSN.

„84-ročný argentínsky pontifik sa snaží prekonať stáročia trvajúce katolícke predsudky voči židovskej komunite a upevniť vzájomné väzby,“ napísala francúzska tlačová agentúra, ktorú cituje TASR.

Všetko o návšteve pápeža

Neušlo im ospravedlnenie

Ako pripomína zase MSN svojim čitateľom, tri dni pred príchodom pápeža sa slovenská vláda po prvý raz ospravedlnila za vojnový Židovský kódex.

„Slovenský kabinet pociťuje morálnu povinnosť verejne vyjadriť ľútosť nad zločinmi, ktorých sa vtedajšia vládna moc dopustila,“ píše portál.

Pričom menovite spomína i kontroverznú postavu slovenských dejín. „Na príkaz vtedajšej vlády na čele s katolíckym kňazom Jozefom Tisom bolo deportovaných a zabitých niekoľko desiatok tisíc slovenských židov,“ vykresľuje vtedajšie pomery.

Chce sa zblížiť?

ZEIT ONLINE neuniklo plánované stretnutie so židovskou komunitou na Rybnom námestí v Bratislave. Výber pritom nebol náhodný. Stretne sa s nimi na mieste, kde stojí pamätník venovaný obetiam holokaustu na našom území.

„V neskorých popoludňajších hodinách sa František stretne so židovskou komunitou v Bratislave. Stretnutie je naplánované na námestí, kde bola v roku 1893 postavená synagóga. Tá dokonca prežila druhú svetovú vojnu. V roku 1969 ju komunisti zbúrali spolu s bývalým židovským getom. Dnes je na (Rybnom) námestí pamätník holokaustu. Bratislava bola dlho považovaná za centrum židovského života. Počas holokaustu však zahynuli tisícky bratislavských židov,“ píše médium ďalej na svojom webe.

Pozerá sa tam, kde iní nevidia

ZEIT ONLINE ďalej pripomína, že vzácna návšteva zaklope súkromne aj na dvere charitatívnej inštitúcie, ktorú vedú mníšky. Jeho návštevu označuje nemecké médium ako za „zaujímavé“.

„Skutočnosť, že František chce navštíviť betlehemské centrum, spôsobila na Slovensku prekvapenie, pretože založenie sestier misionárok lásky Matky Terezy je do značnej miery neznáme,“ opisuje Dom Betlehem v Petržalke.

„František svojou návštevou prejavuje nielen solidaritu ľuďom na okraji spoločnosti, ale apeluje aj na bohatých,“ zakončuje svoje pozorovanie tamojší zahraničný magazín, pričom DPA poukazuje na to, že program apoštolskej cesty po Slovensku „typicky Františkovský“.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje na Slovensku?

Pozrite si príchod pápeža v OBRAZOCH.

Návšteva pápeža na Slovensku 12. - 15. 9. 2021
109
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM