rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pád vlády ohrozuje pomoc Ukrajine i jednotu Európskej únie!

V prípade opozičného víťazstva v predčasných voľbách je ohrozená pomoc Ukrajine, na Slovensku vládne skepsa voči Západu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pád vlády ohrozuje pomoc Ukrajine i jednotu Európskej únie!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Európska únia čelí hrozbe, že sa jej krehká jednota rozpadne,“ varuje po páde vlády Eduarda Hegera agentúra Bloomberg. Politický chaos na Slovensku zvyšuje šancu na predčasné voľby.

Obavy z Fica

Na čele prieskumov preferencií sú v súčasnosti strany so skeptickým postojom k podpore Ukrajiny. „Vrátane bývalého predsedu vlády, ktorý odmieta sankcie proti Rusku a má blízko k autokratickému maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi,“ informuje Bloomberg.

Najsilnejšími stranami sú na Slovensku Hlas Petra Pellegriniho a Smer Roberta Fica. „Kým Pellegrini sa ostrým postojom vyhýba, Fico sľúbil, že ukončí vojenskú podporu Ukrajine a je ochotný poskytovať iba humanitárnu pomoc,“ zdôrazňuje agentúra.

Protizápadné nálady

Vládu Eduarda Hegera počas pandémie aj vojny v susednej Ukrajine poznačili neustále hádky, spojené predovšetkým so šéfom najsilnejšej strany OĽaNO Igorom Matovičom.

V krajine vládne protizápadný sentiment – spojený s odmietaním vakcín a proruskými dezinformáciami na sociálnych sieťach,“ tvrdí agentúra. Výsledkom je nižšia podpora pre EÚ aj NATO.

Podľa nedávneho prieskumu verejnej mienky si iba polovica Slovákov myslela, že za vojnu na Ukrajine môže ruská agresia. „Zároveň považujú Rusko za dôveryhodnejšie ako Spojené štáty,“ dodáva Bloomberg.

Neprehliadnite:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM