MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Neuveriteľné! Falošný barón zo Štúrova žil ako filmový Kristián

Je to dojemný príbeh, ktorý vyzerá ako vystrihnutý z českej komédie Kristián z roku 1939. Falošnú rolu bohatého baróna na seba vzal obyčajný krajčír.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Neuveriteľné! Falošný barón zo Štúrova žil ako filmový Kristián
Zdroj: YouTube.com/JOJ CZ

Americký portál The Virginia Gazette priniesol starý príbeh štúrovského krajčíra, ktorý sa pravidelne na dva týždne v roku utiahol do slovenských kúpeľov, aby sa tam hral na bohatého baróna. Autor článku ho ako dieťa spolu s otcom náhodou odhalil.

Príbeh sa neuveriteľne podobá na známu českú komédiu Kristián z roku 1939, kde sa takto prezliekal za bohatého bonvivána obyčajný pracovník cestovnej kancelárie. Nedá sa vylúčiť, že štúrovský krajčír sa ním skutočne inšpiroval, keďže žil v rovnakej dobe.

Skromný krajčír

Krajčír Kažimír Komzhik žil v meste Parkan (dnešné Štúrovo) medzi dvoma svetovými vojnami. Autor článku pre The Virginia Gazette bol vtedy malý chlapec a spomína si, že pán Komzhik bol známy svojím poctivým remeslom a chodilo k nemu veľa pánov, ktorým šil na mieru kvalitné obleky.

„Šesť dní v týždni od rána do večera sme mohli vidieť pána Komzhika cez sklenenú vitrínu jeho salóna, ako sedí za šijacím strojom,“ uvádza portál.

Na dobrom krajčírovi nebolo nič zvláštne. Zarábal vraj celkom slušne, ale inak žil úplne obyčajný, nenápadný život. Jeho jedinou zábavkou po práci bolo, že v nedeľu popoludní išiel na prechádzku po meste so svojou ženou a dvomi dcérami. A k tomu ešte jedna maličkosť.

„Vedelo sa, že každý rok odišiel na dva týždne preč na dovolenku. Vraj aby si na chvíľu od všetkého oddýchol,“ dodáva vo svojich spomienkach dnes už dospelý autor článku. Ako neskôr zistil, tie dovolenky neboli úplne obyčajným oddychom.

Aj takto píšu o Slovensku vo svete

Druhý život baróna

V jedno leto trápili otca autora článku veľké bolesti zapálenej nohy. Preto ho lekár poslal do kúpeľov v slovenských horách. Neuvádza, kde presne to bolo. Píše len, že išlo o malé „obskúrne“ kúpele, avšak ubytovali sa v krásnom Grand Hoteli vo viktoriánskom štý­le.

„Recepčný sa nás hneď spýtal, či vieme o tom, že v hoteli je ubytovaný aj najznámejší občan nášho mesta – barón Kažimír Komzhik,“ spomína autor článku.

V tej chvíli vošiel do hotelovej lobby známy štúrovský krajčír krásne oblečený ako barón Kažimír Komzhik. Mal na sebe luxusný oblek, klobúk a vychádzkovú paličku. Bolo zjavné, že v hoteli ho všetci poznajú ako váženého hosťa. Recepčný ho hneď s radosťou upozornil, že sa práve ubytovali hostia z jeho mesta, a tak by ich mohol poznať.

„Keď nás zbadal, úplne zbledol. Podišiel k nám a tváril sa, že sa nič nedeje. Pozval môjho otca na pohárik a všetko nám vysvetlil,“ píše portál.

Prezlečený krajčír sa priznal, že identita baróna je jeho spôsob, ako si oddýchnuť a prosil ich, aby ho nevyzradili. „Nerobím nič zlé, len si tu vytváram svoj svet fantázie. Prosím vás, neničte mi ho,“ vysvetlil.

Otec so synom sa rozhodli neprezradiť ho a po celý pobyt sa zabávali na tom, ako očaroval svojím aristokratickým štýlom všetky ženy a rozdával tučné sprepitné. Podobnosť s filmovým Kristiánom nemohla byť väčšia. V Štúrove podľa slov autora článku zostalo krajčírovo tajomstvo až do jeho smrti zachované.

Ilustračné foto z filmu Kristián (1939)

Ďalšie správy o Slovensku vo svete

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM