MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Na toto sme čakali! Ako sme na tom s covidom-19 v rámci EÚ?

Ako zvládame boj s pandémiou v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami? V jednej kategórii sme na tom veľmi dobre, v druhej je to už horšie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Na toto sme čakali! Ako sme na tom s covidom-19 v rámci EÚ?
Zdroj: TASR/AP

Český portál novinky.cz priniesol európsky rebríček štátov podľa počtu nakazených koronavírusom a podľa počtu obetí.

Slovensko je na tom momentálne veľmi dobre, ak sa pozrieme na kategóriu rýchlosti šírenia Covid-19. Stále však máme relatívne veľa úmrtí. Vyplýva to z dát Európskeho strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC).

Zabudnite na Cyprus

Väčšina európskych krajín už s prichádzajúcim teplým počasím začala uvoľňovať protipandemické opatrenia, keďže situácia so šírením koronavírusu sa zlepšuje.

Krajiny sa pripravujú na prílev turistov, ale stále treba byť opatrný. Napríklad ísť na Cyprus alebo do Chorvátska by v týchto dňoch mohlo byť dosť rizikové.

„Podľa počtu nakazených Covid-19 za posledných 14 dní je v rámci EÚ najhoršia situácia na Cypre, kde majú 1145 nakazených na stotisíc obyvateľov,“ píšu novinky.cz.

Nasleduje Švédsko (691) a tesne za ním je obľúbená turistická destinácia Slovákov Chorvátsko (673). Vážna situácia je aj u našich susedov v Maďarsku (316) a o niečo lepšia v Česku (298). V Poľsku sú čísla veľmi podobné a počet infikovaných za dva týždne na stotisíc obyvateľov je 290.

Slovensko sa v tomto prepočte umiestnilo na veľmi dobrom piatom mieste od konca európskeho rebríčka. Počet prípadov Covid-19 na stotisíc obyvateľov za posledných 14 dní je na Slovensku 131.

Najlepšie v rámci EÚ je na tom Fínsko (55) a ak by ste v týchto dňoch zatúžili po mori, tak bezpečnou destináciou by mohlo byť aj Portugalsko (60) alebo Malta (63).

Aj takto píšu o Slovensku vo svete

Smutné maďarské prvenstvo

Nie je to tak dávno, čo Slovensko držalo svetový rekord v počte úmrtí na Covid-19 na milión obyvateľov. Odvtedy sa situácia u nás zlepšila, ale ani dnes to ešte nie je žiadna výhra v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami.

Počet úmrtí na Covid-19 za posledných 14 dní na milión obyvateľov je na Slovensku 116, čo je piate najhoršie miesto na európskom rebríčku krajín.

Najviac obetí v týchto dňoch počítajú v Maďarsku (258), Bulharsku (186) a Poľsku (157). Sú to krajiny, cez ktoré sa prehnala aj tretia vlna pandémie, na ktorú Slovensko ešte len s napätím čaká. Spomedzi našich susedov sú na tom pomerne dobre Česi (77) a Rakúšania (38).

Menej ako desať obetí na milión obyvateľov za posledné dva týždne hlásia Dáni, Fíni a Portugalci, ktorí majú najlepšie výsledky v rámci EÚ. Relatívne málo obetí majú aj Švédi (16) vzhľadom na fakt, že vírus sa tam aktuálne šíri veľmi rýchlo.

Ďalšie správy o Slovensku vo svete

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM