rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Medzinárodná hanba! Európski novinári majú plné zuby Matovičových útokov

Medzinárodné novinárske organizácie poslali sťažnosť Rade Európy v súvislosti s útokmi Igora Matoviča na médiá.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Medzinárodná hanba! Európski novinári majú plné zuby Matovičových útokov
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Medzinárodné novinárske organizácie poslali sťažnosť Rade Európy pre útoky ministra financií Igora Matoviča na médiá. „Dôvodom je aj jeho útok na šéfredaktora Denníka N Matuša Kostolného,“ informuje Rada Európy.

Už stačilo!

Matovič má právo kritizovať médiá, no jeho slová už prekročili hranice legitímnej kritiky a predstavujú neakceptovateľný útok na novinárov,“ tvrdia organizácie ako Reportéri bez hraníc, Európska federácia novinárov a Medzinárodný tlačový inštitút.

Matovič v polovici septembra na sociálnych sieťach zaútočil na novinára pre jeho kritický komentár. Minister financií ho „očierňoval, osobne urážal a používal nepodložené tvrdenia.“ Kostolné obvinil z toho, že používa progresívne fašistické metódy.

Matovičove útoky pokračujú

Minister financií sa v útokoch na slovenských novinárov nezastavil. Pred vyše týždňom bez dôkazov obvinil médiá z toho, že sú skorumpované. V nadávaní pokračoval tento týždeň v rozprave v parlamente počas schôdze venovanej návrhu na jeho odvolanie.

V bode, pri ktorom sa vyjadroval o novinároch, opäť nadviazal na svoj niekdajší výrok o tom, že z neho „spravili Žida 21. storočia“. Teraz v parlamente vyhlásil, že „Hitler mal presne takýchto novinárov“.

Súčasných novinárov obviňuje z toho, že píšu na objednávku, kritizujú ho a v článkoch propagujú len svojich obľúbencov. Novinárska obec sa voči týmto obvineniam viackrát ohradila.

Trvá na svojom

Šéfredaktori slovenských médií útoky šéfa OĽaNO Matoviča odsúdili. Kritizujú, že z novinárov robí terče.„Obviňuje nás z korupcie a zneužíva spomienku na nášho zavraždeného kolegu Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú,“ uviedli vo vyhlásení.

Upozornili, že médiá prirovnáva k fašistickej totalite a seba k obetiam holokaustu. „Matovič nie je obeť ani človek v ohrození života. Je to iba ďalší politik, ktorý nezvláda službu verejnosti a klame,“ dodali zástupcovia slovenských médií.

Igor Matovič reagoval na toto spoločné vyhlásenie. „Budem vám radšej opakovane nastavovať zrkadlo, než by som si mal zatvárať oči nad vašimi zásadnými zlyhaniami,“ uviedol.

Odpoveď na otvorený list šéfredaktorov slovenských médií MOC A SKAZA MÉDIÍ Sú ľudia, ktorí pred mnohonásobnou presilou...

Posted by Igor Matovic on Friday, September 30, 2022

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM