MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Európa chcela ukázať jednotu. Pokazili sme jej to

Zahraničné portály si všímajú, že Slovensko spolu s ďalšími dvoma krajinami pokazili celej Európskej únii moment jednoty v boji proti koronavírusu. Porušili sme dohodu, kedy začať s očkovaním.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Európa chcela ukázať jednotu. Pokazili sme jej to
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Dohoda medzi európskymi lídrami znela jasne – očkovať proti Covid-19 sa začne naraz vo všetkých krajinách v nedeľu 27. decembra.

Mala v tom byť jasná symbolika, že európske krajiny držia v týchto ťažkých časoch pandémie spolu. Veď aj samotné vakcíny nakupoval Brusel centrálne pre všetkých. Ale tri štáty to pokazili, vrátane Slovenska.

Dojemná chvíľa

Európsky portál euronews.com píše, že lekári, sestry a seniori po celej EÚ si v nedeľu vyhrnuli rukávy, aby dostali prvé dávky očkovacej látky proti Covid-19.

„Mala to byť symbolická ukážka jednoty a nádeje pre kontinent, ktorý čelí najväčšej zdravotnej kríze za uplynulé storočie,“ píše portál.

Pridáva aj slová predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, podľa ktorej mal byť tento spoločný postup všetkých krajín „dojemnou chvíľou jednoty“ pre celú Európsku úniu. Tri štáty to však pokazili a prvú dávku pichli už v sobotu, teda o deň skôr.

Bez dôvodov

Kto teda boli tí traja nedočkavci? Nemecko, Maďarsko a Slovensko začali s vakcináciou pred televíznymi kamerami už v sobotu.

„Nie je jasné, prečo tieto krajiny začali s očkovaním o deň skôr, ako bol termín stanovený Európskou komisiou,“ píše euronews.com.

V Maďarsku dostali prvú injekciu zdravotníci vo vybranej nemocnici, v Nemecku zasa pracovníci a klienti domova dôchodcov. „Každý deň, ktorý by sme stratili vyčkávaním, je príliš veľa,“ zhodnotil to jeden zo zamestnancov daného domova dôchodcov pre euronews.com.

V Česku dostal prvú dávku premiér Andrej Babiš spolu s 95-ročnou vojnovou veteránkou Emíliou Řepíkovou. Český premiér sa pre novinárov vyjadril aj k tomu, či si myslí o postupe Slovenska.

„Aj my sme mohli začať očkovať v sobotu, ale v tomto smere bola jasná dohoda na úrovni Európskej rady. Je to určitý symbol, že Európa drží spolu,“ cituje Babišove slová český portál idnes.cz.

Neprehliadnite aj:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM