rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Drahé energie a hnev ľudí nahrávajú populistom. Vráti sa Fico k moci?

Podľa kritikov vlády sú prudko rastúce ceny dôsledkom pomoci Ukrajine, ktorá je vo vojne s Ruskom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Drahé energie a hnev ľudí nahrávajú populistom. Vráti sa Fico k moci?
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Dav približne päťtisíc krajne pravicových aj ľavicových protestujúcich spojil hnev. „Mávali slovenskými vlajkami a žiadali ukončiť vládu cirkusantov a zradcov, ktorí ich zaťažili nákladmi za podporu Ukrajiny v jej boji proti Rusku,“ informuje o tohtotýždňovej protivládnej demonštrácii v Bratislave Bloomberg.

Zatvárajú oči?

Utorková opozičná demonštrácia nebola v Európe výnimočnou. Populisti sa snažia „vytĺcť politický kapitál z ekonomických dôsledkov vojny a rastúcich cien potravín a energií naprieč celým kontinentom,“ uvádza Bloomberg.

Sedem mesiacov po ruskom útoku na Ukrajinu silnejú politické hlasy, ktoré kritizujú európske sankcie proti Rusku, opierajú sa o nacionalizmus a nepriateľstvo k migrantom.

Odpor rastie najmä vo východných krajinách EÚ. “Putin nás varoval už dávno. V EÚ rastie fašizmus a všetci si zatvárajú oči," tvrdila jedna z protestujúcich v Bratislave.

Veria Rusku

Slovensko je podľa Bloombergu v rámci regiónu výnimočné slabšou podporou NATO a vyššou náklonnosťou k Rusku. Slovenská vláda pritom aktívne podporuje Ukrajinu sankciami, dodávkami zbraní aj pomocou pre 88-tisíc utečencov.

Opozičný líder Robert Fico situáciu využíva na tvrdú kritiku Európskej únie podľa vzoru maďarského premiéra Viktora Orbána. „Smer poskočil z rekordne nízkej podpory 9,1 percenta v januári 2021 na súčasných 14 percent práve vďaka proruskej a populistickej rétorike,“ informuje Bloomberg.

Európska energetická kríza už vlády stála takmer 500 miliárd eur. Francúzsko a Nemecko sa obávajú, že dlhá a chladná zima spojená s výpadkami dodávok energie by nepokoj na kontinente mohla ešte zdramatizovať.

Neprehliadnite:

FOTO: Protivládny protest pred Prezidentským palácom
22
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM